Питајте председника
 • 2_resize

 • Вести
  25 новембар 2021

  Потписани уговори о донацији за набавку медицинске опреме

  Председник ГО Лазаревац Бојан Стевић данас је са директором Специјалне болнице за интерне болести Лазаревац (некадашња Специјална болница за ендемску нефропатију) Миодрагом Милићем и замеником директора Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ Миланом Миловановићем потписао уговоре о донацији средства за набавку неопходне медицинске опреме за ове две установе укупне вредности 1.900.000,00 динара. Градска општина Лазаревац наведена средстава обезбедила је посредством Савета за здравство.

  Вредност донације за Специјалну болницу за интерне болести је 1.500.000,00 динара, која ће бити искоришћена за набавку Mini vidas апарата за биохемијску лабораторију.
  Директор Специјалне болнице за интерну медицину Миодраг Милић захвалио се општини на разумевању и слуху који је показала обезбеђивањем средстава за набавку овог апарата који је изузетно важан и неопходан за функционисање биохемијске лабораторије.
  „Претходни апарат набављен је давне 1993. године, и једноставно речено он је већ одрадио свој радни век. Набавком новог апарата грађани општине Лазаревац добиће могућност за једну савремену дијагностику и самим тим за успешније лечење. Ово данас је један свечани тренутак и улагање у наше здравство на дуже стазе, због чега се заиста захваљујем нашој општини на веома успешној сарадњи“, казао је доктор Миодргаг Милић.

  Дом здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ донацију ће искористити за набавку неопходне медицинске опреме за унапређење рада Хитне службе, рекао је након потписивања уговора заменик директора Дома здравља Милан Миловановић.

  „Због наше географске позиције, наша Хитна служба представља једну од најоптерећенијих служби у широј околини, са великим бројем транспорта за Београд, а овом опремом коју ћемо од ових средстава набавити омогућићемо нашим запосленима да на још безбеднији и квалитетнији начин обаве свој задатак, а то је сигуран и безбедан брзи превоз наших пацијената до медицинских центара који су њима потребни“, казао је Миловановић и искористио ову прилику да се општини захвали на помоћи коју пружа у активности измештања Covid амбуланте из садашњег у много бољи и адекватнији простор, нарочито пред престојећи зимски период.

  Председник градске општине Лазаревац Бојан Стевић истакао је да ће средства која су предмет данашње донације две лазаревачке здравствене установе искористити за набавку неопходне медицинске опреме која ће свакако побољшати здравствену услугу за све грађане наше општине којима је она неопходна.

  „Када је реч о донацији за дом здравља средстава која су предмет овог уговора уз додатна средства чија је реализација у току, биће искоришћена за набавку три веома важна медицинска апарата која су неопходна Хитној служби у Лазаревцу“, казао је Стевић и додао да се ради о мобилном ЕКГ апарату, дефибрилатору и уређају пацијент монитор који је веома важан приликом  транспорта пацијената ка установама у Београду.

  „Поред средстава која смо обезбедили за набавку ове медицинске опреме, општина Лазаревац покренула је набавку за куповину дела рачунарске опреме за потребе дома здравља односно Хитне службе, а заједно са Домом здравља радимо и на уређењу просторија старог породилишта, другог спрата објекта где се сада налази Завод за ендемску нефропатију, где је план да изградњом засебног одвојеног улаза изместимо Covid амбуланту и тиме обезбедимо боље услове за ове пацијенте у предстојећим хладним месецима“, рекао је Стевић.

  „Са директором Миодрагом Милићем договорили смо се да ће општина донирати комплетну лед расвету за Специјалну болницу за интерне болести што ће такође побољшати услове рада за запослене, али и услове лечења и боравка за пацијенте“, казао је председник ГО Лазаревац и закључио да је план општине за следећу годину и да издвоји средства за израду пројектно -техничке документације за реконструкцију комплетног објекта Дома здравља и новог и старог објекта са објектом у којем се сада налази Специјална болница за интерне болести Лазаревац.

  „Завршена пројектно – техничка документација омогући ће нам да за средства за извођење радова за реконструкцију ових објеката конкуришемо код надлежних министарстава или Канцеларије за јавна улагања“, напоменуо је Стевић.