Питајте председника

Културно историјски споменици

Заштићени културно-историјски споменици примарног значаја у Лазаревцу и околини су:

Културно историјски споменици и културна добра

• Храм Светог великомученика Димитрија – Спомен костурница ратника изгинулих у Колубарској битки 1914. године;

У панорами Лазаревца лепотом и складом истиче се црква Светог великомученика Димитрија , подигнута на узвишењу изнад самог градског центра. Ова црква јединствена је грађевина и ван граница наше земље. У њеној крипти, на 37 м2, похрањене су кости настрадалих у Колубарској бици, највећој и најзначајнијој бици између српске и аустроугарске војске у Првом светском рату, вођеној крајем 1914. године. Са изградњом цркве почело се 28. септембра 1938. године, а довршена је 1949. године. У њеној крипти се налазе кости 20.000 српских јунака, заједно са костима 30.000 аустроугарских војника, што је јединствен случај у свету. Спомен костурница је редак пример хуманости једног народа који са својим погинулим војницима сахрањује и непријатељске.

Црква је грађена према архитектонском решењу цркве на Опленцу, по пројекту београдског архитекте Ивана Рика. Ово јединствено место у свету сваке године посети хиљаде туриста.

• Гробље варошко, део из XIX века

• Цркве брвнаре у Вреоцима, Брајковцу и Барошевцу;

Ове цркве настале су као резултат дугог ропства под турским освајачем, који није одобравао богослужење. Људи су онда на забаченим местима градили цркве које су по свему личиле на куће, а могле су и да се премештају у случају потребе. Брајковачка црква се налази у живописном окружењу старих стабала, још увек невидљива оку неупућеног пролазника. Са северне стране цркве налази се камен плоча са натписом „Зде почивает раб божиј јереј Ранко Дмитровић, 1820.“ То је гроб попа Ранка из Рудоваца, једног од истакнутих организатора Другог српског устанка и одважног учесника окрашаја са Турцима.

• Заштићен је и локалитет Враче брдо – спомен парк подигнут у част Димитрија Туцовића. Враче брдо у селу Ћелије, изнад Ибарске магистрале, је узвишење које доминира делом терена према Колубари и Лајковцу. Оно је своју славу стекло у Колубарској бици у којој је погинуо првак Социјалдемократске странке, Димитрије Туцовић.На том месту је подигнуто спомен обележје (камени обелиск са опсегом).

На подручју општине су и многи други споменици и културна добра која заслужују посебну пажњу:

• Споменик Кнезу Станоју у Зеокама и надгробни споменик кнезу Аксентију Миладиновићу у Чибитковици;

Спомен обележје на месту погибије Кнеза Станоја, једног од најзначајнијих Срба у предустаничкој Србији. Убијен је у јануару 1804. године на кућном прагу у селу Зеоке.

• Споменик Српском ратнику који се налази у самом центру Лазаревца подигнут је 1994. године на 80. годишњицу Колубарске битке;

Споменик који симболично представља Српског ратника из Колубарске битке дело је академског вајара Драгана Николића из Београда.

• Чаршијска кућа породице Васић у Лазаревцу, породичне куће Ђурђића и Перлића у Дудовици, Димитријевића у Лесковцу, Милетића у Вреоцима и више других старих кућа – објеката народног градитељства.

• Археолошка налазишта: Лугови – Жупањац, Баштина у Степојевцу, Равнице у Лесковцу, Петковача – Мађарско гробље у Малим Црљенима, Караула у Рудовцима, Брекиње у Врбовну.

• Цркве: Покрова Богородице из 1845. година – Барошевац, црква у Чибутковици из 1848, Свете Тројице, грађена између 1863. и 1866.године – Јунковац, Светог Димитрија (1891-1896) – Лесковац, Свете Параскеве (1862- 1869) – Петка, Светог Архангела Гаврила (1869) – Шопић, црква из 1872. која се налази уз цркву брвнару у Вреоцима.