Питајте председника

Спорт

Претеча данашњег спорта у Лазаревцу је соколско друштво основано између два светска рата, чији су чланови учествовали на слету у Загребу 1932. и Европском слету „Сокола“ у Прагу 1934. године.

Данас на подручју општине постоји око 50 спортских клубова и удружења у којима се спортом активно бави око четири и по хиљаде претежно младих људи.
Не постоји град у Србији, који пружа такве могућности за спорт и рекреацију и који поседује такве изграђене спортске капацитете на тако малом простору. Лазаревац има врхунску салу за дворанске спортове. У њеном склопу поседује базен, гимнастичку салу, трим салу, као и салу за плес и борилачке вештине. Непосредно поред ове, поседује и помоћну салу за тренинг, са кугланом, стрелиштем и шах клубом. Неколико спољних терена за мале спортове, првокласан терен за велики фудбал са два помоћна терена и два тениска терена са помоћним тереном, и све то у кругу од сто метара. То заиста не поседује ни један град. Када се томе дода да је на непуних петсто метара базен олимпијских димензија, а на километар језеро, слика се уоквирује.

Покривени базен постоји и у Великим Црљенима, а широм општине 24 фудбалска игралишта, 14 рукометних, 12 одбојкашких, 11 кошаркашких терена и модерна стрељана.
Савремено стрелиште „Тамнава“ изграђено је 1992. године и налази се на осамнаестом километру од Лазаревца према Убу, односно два километра од Ибарске магистрале. Стрелиште има 22 стрељачка места на 50 и 100 метара. Поред тога на овом стрелишту се може гађати и из малокалибарске пушке и малокалибарског пиштоља на 50 метара, војничке пушке на 100 метара. На стрелишту има и 12 места за гађање из пиштоља свих калибара на 25 метара и вездушно стрелиште за 6 места. На стрелишту Тамнава организују се првенства на свим нивоима од општинских до савезних.
У последње време, лазаревачки одбојкашице, рукометаши, фудбалери су у самом врху српских лига.