Питајте председника

Туризам

Упоредо са све озбиљнијим размишљањима о свестраном унапређењу пољопривредне производње, и туризам избија у први план. Већ сада се путницима који Ибарском магистралом из Београда крећу ка Ваљево, Чачку, Ужицу, Златибору и Тари, или се са Копаника, из Новог Пазара и Краљева враћају ка Београду, Новом Саду, из Лазаревца поручује: „Немој моју капију да прођеш“. Предлажу им се различити туристички програми:

Индустријски туризам: обилазак површинских копова угља, „месечев пејсаж“ са видиковца Волујак. Производња угља захтева скидање плодних ораница, измештање река и нестајање села, а када се експлоатација оконча, остаје површина која личи на месечев пејзаж. То је неминовност и данак који овај крај плаћа за добро целе земље. Ипак, новонастало окружење има сјајне капацитете који се у Лазаревцу планирају искористити на прави начин.

Један део тих површина је рекултивисан. Брдовита подручја пошумљена су, а у удолинама формирана су мала језера, што овај простор чини идеалним за рекреативни одмор. На овим просторима постоји преко двадесет малих језера окружених живописном шумом. Све су то потенцијали који се могу искористити како за рекреативни тако и за спортски туризам.

Културно-историјско наслеђе: спомен-обележје кнезу Станоју, једном од првих кога су дахије погубиле уочи Првог српског устанка; Старо војничко гробље, Спомен-костурница погинулих у Првом светском рату, Враче брдо као подсетници на чувену Колубарску битку, Модерна галерија, амбијентална целина „Каменград“, „Чаробни врт“ вајара Богосава Живковића у селу Лесковцу, изузетна туристичка атракција која је постала позната широј јавности када ју је посетио некадашњи амерички председник Џими Картер.

Верски туризам: Храм Светог великомученика Димитрија - Спомен костурница ратника изгинулих у Колубарској бици 1914. године, цркве брвнаре у Вреоцима, Барошевцу и Брајковцу, манастир у Ћелијама у коме су, по легенди, боравили Свети врачи Кузман и Дамјан...

Спортско-рекреативни туризам: савремени Спортски центар, стрелиште „Тамнава“, језеро Очага и још 20 језера у околини Лазаревца. Рекреативни комплекс Очага заузима посебно место у туристичкој понуди Лазаревца. Лежи непосредно уз магистрални пут према Чачку, Ужицу и даље према мору. Удаљен је од Београда свега 55 км. Језеро има изворску воду која се свакодневно филтрира савременим уређајима и подлеже прописима речних вода које се користе за купање и спортове на води. Дубина језера је 6 метара, а капацитет око 6.000 купача дневно. Изграђене су две олимпијске скакаонице са по три нивоа, тобоган са базеном за децу и омладину. Простор око самог језера је затрављен и уређен стазама за шетаче и клупама. Око језера су урађени терени за мале спортове ( одбојка на песку, фудбал на песку... ).Језеро је осветљено тако да се и ноћу може користити за различите манифестације. Посетиоцима су на располагању ресторан и велики паркинг. То је велики комплекс који је само делом изграђен, а пружа могућности за прављење спортског кампа, или викенд одмаралишта, надомак Београда са свим могућим пратећим садржајима.