Питајте председника

Туризам

Лазаревац је смештен на само 55 км. од Београда, на раскршћу благо заталасане Шумадије и слива реке Колубаре. Довољно је удаљен од урбаног и ужурбаног главног града да бисте осетили мир и могли да се опустите. Лазаревац са својим богатим културно-историјским наслеђем, спортско-рекреативном понудом, парковима, језерима, рекама, аква парком, затвореним и отвореним базенима, спортским комплексима, пешачким стазама, великим гостољубљем које га одликује, нуди низ атракција за одмор и као такав је идеалан за излетнички, културно-историјски, спортско-рекреативни и здравствени туризам.

У центру Лазаревца можете уживати у дугачком уређеном гранитном шеталишту са бројним кафићима и ресторанима. Ту се такође налази Спомен костурница и Модерна галерија са изузетним делима из легата Лепе Перовић. У Спомен костурници се можете информисати о славној Колубарској бици. У градском језгру се налазе и четири парка што Лазаревац чини лепим, зеленим и мирним градом. Ако сте за шетњу у природи препоручујемо шумску стазу крај Етно села Бабина река. У етно селу поред потока и језера можете пробати локалне специјалитете.

Спортски риболовци и ловци могу уживати у бројним језерима окружена живописном шумом или крај четири реке у ловном подручју богатом  срнећом и фазанском дивљачи. Спортска инфраструктура је у Лазаревцу развијена за готово све спортове, а истичемо Спортско-рекреативни центар Колубара са два затворена и олимпијским отвореним базеном.

 

Спомен костурница Колубарске битке 

У панорами Лазаревца складом и лепотом доминира црква Светог Димитрија, подигнута на узвишењу изнад самог градског језгра. Грађена је према архитектонском решењу цркве на Опленцу, по пројекту београдског архитекте Ивана Рика. Изградња цркве је почела 26. септембра 1938. године. Ова црква је јединствена грађевина и ван граница наше земље. У њеној крипти на 37 м² похрањене су кости више десетина хиљада српских јунака заједно са аустроугарским војницима  настрадалих у Колубарској бици. Вођена од 16.новембра до 15. децембра 1914. године, Колубарска битка је највећа и најславнија битка коју је добила српска војска током Првог светског рата.

Осим што је била највећи војни тријумф у новијој историји, ова битка је огледало бескрајног родољубља и племенитости српског народа. Спомен-костурница је јединствен пример хуманости једног народа који са својим погинулим војницима сахрањује и непријатељске уз једнаке почасти.

 

Модерна галерија Центра за културу Лазаревац

Подељена је на три излагачке целине. У првој се налази стална поставка галерије у којој су изложена дела из Легата Лепосаве Лепе Перовић и колекције савремене српске уметности. У другом делу изложена је археолошка поставка, док је трећи намењен за жириране изложбе академских уметника на основу одлуке Савета галерије.

 

Споменик српском ратнику

Споменик српском ратнику налази се испред Библиотеке Димитрије Туцовић у центру Лазаревца. Споменик симболично представља српског ратника из Колубарске битке. Дело је академског вајара Драгана Николића.

 

Амбијентална целина Каменград 

Маштовит спој камена и зеленила у центру Лазаревца чији су аутори вајар наивац Богосав Живковић и архитекта Драгана Вукмировић. Комплекс има четири капије.Низак заталасани  зид опасује ову целину у чијем центру се налази позорница за мање позоришне представе, монодраме, концерте, књижевне вечери.Упечатљиви су елементи етно наслеђа:млински каменови, жрвањ, огњиште, камене клупе.

 

Језеро Очага

Рекреативни комплекс Очага заузима посебно место у туристичкој понуди Лазаревца. Дубина језера је 6 метара а капацитет око 6.000 купача дневно. Изграђене су две олимпијске скакаонице са по три нивоа и тобоганом за децу и омладину. Простор око језера је затрављен и уређен стазама за шетаче и клупама а такође су уређени и терени за мале спортове као што су одбојка и фудбал на песку. Језеро је осветљено тако да се може користити и ноћу за разне манифестације и концерте.

 

Пешачење и бициклизам

На падинама шумовитих брда која окружују Лазаревац постоји неколико уређених и обележених пешачких и бициклистичких стаза које пружају прилику за активан одмор у природи.

Стазе: Лазаревачки видици, Лековите воде, Кременица, Беле воде

1. Лазаревачки видици (Лукавица, Бурово, Дрен, Бистрица)

https://sr.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=setCurrentSpatialArtifact&id=58952436

2.Лековите воде (Кисела вода Чибутковица, Барутљива вода)

https://sr.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=setCurrentSpatialArtifact&id=62980284

3.Кременица (Аква парк Видик, Бабина река)

https://sr.wikiloc.com/rute-pjesacenje-po-planinama/pesacko-biciklisticka-staza-kremenica-50342134

4.Беле воде (Стубичка чесма, Ловачки дом Стубица)

https://sr.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=setCurrentSpatialArtifact&id=58990147

 

Етно село „Бабина река”

Налази се у селу Трбушница између Лазаревца и Аранђеловца. Смештено је на самом крају села, изоловано природом од свега урбаног. Окружују га брда, потоци, река, шуме, а на само 50 метара од објеката за одмор налази се језеро. Поседује неколико ресторана националне кухиње са јединственим баштама обогаћеним скулптурама, фонтанама и елементима етно-наслеђа. Такође располаже и са неколико бунгалова у којима гости могу по жељи одсести. Овде је могуће осетити потпуни мир и тишину коју ретко где у данашње време можете пронаћи.

 

Аква парк „Видик”

У Лазаревцу је 2015.године отворен аква парк “Видик”, смештен на видиковцу са којег се пружа поглед на читав град. У склопу аква парка налази се кафић, ресторан,а у понуди су и сауна, масаже и издвојен ђакузи. У оквиру комплекса су два стола за стони фудбал, дечији базен, као и посебан кутак за децу са тобоганима и љуљашкама. Аква парк Видик препоручујемо за добру забаву, здравствени туризам али и као преноћиште.

 

Фестивал српских вина

Манифестација која је посвећена вину лазаревачког  краја окупља велики број излагача -  најбољих винара и све већи број посетилаца који имају прилику да уживају у дегустацији. Манифестација Фестивал српских вина има велики утицај на промоцију Градске општине Лазаревац јер ова привредно - туристичка манифестација подстиче развој и просперитет места као региона.

 

Mанифестацијa Међународни фестивал хумора за децу

Фестивал хумора за децу је манифестација  која се традиционално  одржава у септембру,  као поклон најмлађим суграђанима на почетку школске године. Циљ фестивала је афирмација хумора као значајне, а дуго времена запостављене категорије у уметничком стваралаштву за децу. По тематици, Фестивал хумора за децу је јединствена манифестација у Србији, а њена тематска опредељеност и особеност разлог су велике подршке од стране стваралаца и теоретичара уметничких дела за децу. Програм Фестивала се одвија у неколико сегмената. То су, пре свега, књижевни програми (гостовање дечијих писаца, промоције деце писаца и награђених литерата), ликовни програми (изложбе награђених радова, тематске и ауторске изложбе), драмски програми (ревија дечијих драмских група) и завршна приредба и маскенбал.

 

Манифестација Дани Лазаревца

Манифестација „Дани Лазаревца“ организује се поводом Видовдана, дана Градске општине Лазаревац. Разноврсни програми из области спорта, културе и уметности само су део дешавања који дане Лазаревца употпуне, уз веселу атмосферу грађана и деце који ове дане проведу на улицама града.

 

Колонија мозаика

Ово је један од пројеката чији је циљ да промовише град Лазаревац, као град мозаика, а такође да Лазаревац постане и референтни центар за израду мозаика.

 

Верски туризам

Храм Светог великомученика Димитрија - Спомен костурница ратника изгинулих у Колубарској бици 1914. године, цркве брвнаре у Вреоцима, Барошевцу и Брајковцу, цркве у Шопићу, Дрену, Јунковцу, Рудовцима.

 

КАЛЕНДАР МАНИФЕСТАЦИЈА 

Током године у Лазаревцу се одржавају следеће манифестације:

19. Јануар
- Богојављенско пливање за часни крст

Април
- Ускршњи хуманитарни базар

Мај
- Мајски сусрети младих музичара
- Силазак светог духа на апостоле Тројица – Слава града Лазаревца

Јун
- ЛА Мото скуп
- Видовдан – Дан општине Лазаревац
- Видовданска фијакеријада и вашар
- Ла вргањ
- Бициклистички маратон – Лазаревачки Бревет (највећа рекреативна манифестација)

Јул
- Направимо мозаике (од 1. до 7. јула)
- Културно лето
- Рудовачка гулашијада

Август
- Моба за незаборав
- Фестивал занатског пива

Септембар
- Дани пчеларства
- Фестивал хумора за децу
- Дани европске баштине
- Дечији фестивал фолклора Колубарско срце

Октобар
- Међународна изложба паса ЦАЦ

Новембар
- Џипијада Барошевац
- Фестивал српских вина

Децембар
- Дани Колубарске битке
- Новогодишња чаролија
- Децембар-јануар
- Традиционални божићни турнир у малом фудбалу