Питајте председника

Положај

Град Лазаревац средиште је једне од 17 београдских општина која се простире на 389 квадратна километра у средњем току реке Колубаре.
Лазаревачка општина налази се између 16. и 34. минута 44. степена северне географске ширине и 11. и 28. минута 20. степена источне географске дужине. Западни су јој суседи општине Лајковац и Уб, а источни – општина Аранђеловац. На северозападној и северној страни је обреновачка општина, на североистоку општине Барајево и Сопот, а на југу Љиг.

Од Београда, главног града Србије, Лазаревац је удаљен 55 километара. Територијом општине пролазе Ибарска магистрала и железничка пруга Београд- Бар, а саобраћајну мрежу допуњују и магистрални пут према Аранђеловцу, Ваљеву и Обреновцу као и више регионалних путева. Транспорт огромних количина угља до термоелектрана „Никола Тесла“ у Обреновцу обезбеђује индустријска пруга која повезује погоне рударског басена „Колубара.

Поред града Лазаревца, у општини су и насеља: Араповац, Барошевац, Барзиловица, Бистрица, Брајковац, Бурово, Велики Црљени, Врбовно, Вреоци, Дрен, Дудовица, Жупањац, Зеоке, Јунковац, Крушевица, Лесковац, Лукавица, Мали Црљени, Медошевац, Миросаљци, Петка, Пркосава, Рудовци, Соколово, Степојевац, Стрмово, Стубица, Трбушница, Цветовац, Чибутковица, Шопић и Шушњар. Насеља се у просеку простиру на површини од 11,3 квадратна километра.