Питајте председника

Институције културе

Култура Процват културног живота у Лазаревцу везује се за седамдесете године прохујалог XX века. Тада је створена материјална основа за реализовање културних садржаја са највишим естетским и техничким захтевима. Темеље културне политике, актуелне и данас, у то време је поставио професор Бошко Димитријевић.

Центар за културу Лазаревац је установа културе од значаја за ГО Лазаревац. Са радом је отпочео 1977. године. Центар располаже објектом који се налази у Лазаревцу у ул. Хиландарска бр. 2, површине 2.745 м 2 . Поседује универзалну дворану са 543 седишта, савремену глумачку гардеробу, изложбени простор( галерије "Симонида" и " Савременици"), балетску салу, као и остале пратеће просторије.

Сала је опремљена савременом сценском и биоскопском техником тако да се у њој одржавају најзахтевније позоришне представе и различити културни програми (гостовања београдских позоришних кућа, пројекције најновијих филмских остварења, трибине, концерти.)

Модерна галерија је отворена 28. јуна 2002. године. Галерија функционише као издвојена, радна јединица Центра за културу, налази се на површини од 900м2. Физички одвојена од Центра, галерија је смештена на спрату тржно-информативног центра у пешачкој зони града. Подељена је на три излагачке целине. У првој се налази стална поставка галерије, у којој су изложена дела из Легата Лепе Перовић која је граду поклонила део своје колекције од шездесет уметничких дела, углавном југословенских уметника XX века и Колекције "Савременици". У другом делу изложена је колекција уметности наиве, док је трећи намењен за жириране изложбе академских уметника на основу одлуке Савета галерије.

Сталну поставку „Савременици“ чини збирка од преко 200 слика, скулптура и графика најзнаминентнијих уметника који су обележили историју савремене југословенске уметности међу којима су и Пеђа Милосављевић, Недељко Гвозденовић, Мића Поповић, Љубица-Цуца Сокић, Зора Петровић, Марко Челебоновић, Миле Милуновић.

Градска библиотека „Димитрије Туцовић“, основана 1949, најстарија је културна установа у граду. У њеном фонду налази се преко сто хиљада књига међу којима је и легат породице Димитријевић са 408 наслова. Има огранке у Великим Црљенима, Дудовици и Рудовцима и заједничке библиотеке са основним школама у Јунковцу и Степојевцу. Годишње организује преко двеста трибина, промоција књига, књижевних вечери, разних мултимедијалних и других програма а најпознатији међу њима је Фестивал хумора за децу. Уз библиотеку и фестивал хумора, прикладно је поменути и то да је, крајем XIX века, у Лазаревцу две године боравио Бранислав Нушић и ту написао своје „Сумњиво лице“...

Од 2004. године у Лазаревцу делује „Театар Пулс“, а почетком 2009. године Одлуком Скупштине градске општине Лазаревац основано је и Прво приградско позориште Лазаревац. Ово позориште окупља младе школоване уметнике са територије општине Лазаревац. На подручју општине Лазаревац су присутна следећа културно-уметничка друштва „Димитрије Туцовић“ (Лазаревац), „Колубара“ (Велики Црљени), Димитрије Диша Ђурђевић“ (Вреоци), „Младост“ (Степојевац) и „Рудар“ (Рудовци).

Када је реч о информисању грађана у Лазаревцу функционише неколико медијских кућа и то: Телевизија ГЕМ, ТВ Коперникус-К, Радио Кис, Радио Галакси, Праве новине и Лист Колубара.