Питајте председника
 • Zapoceli radovi na izgradnji kanalizacione mreze u Velikim Crljenima (11)

 • Вести
  20 октобар 2021

  Започели радови на изградњи канализационе мреже у МЗ Велики Црљени

  У присуству министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислава Момировића, министарке заштите животне средине Ирене Вујовић, председника ГО Лазаревац Бојана Стевића, представника кинеске компаније CRBC, у оквиру пројекта ,,Чиста Србија'' данас су у Великим Црљенима званично отпочели радови на изградњи канализационе инфраструктуре. Поред примарне и секундарне канализационе мреже у Великим Црљенима у дужини од око 53 километра у оквиру овог пројекта биће изграђено и око 25 километара канализационе мреже у Лазаревцу. 

  Председник ГО Лазаревац Бојан Стевић је напоменуо да за грађане општине Лазаревац и месне заједнице Велики Црљени почетак изградње комуналне инфраструктуре је од изузетне важности, јер до сада је канализација отицала као отворени фекални колектор испред њихових домаћинстава, у форми септичких јама. 

  ,,Још једно градилиште се отвара на територији општине Лазаревац у месној заједници Шопић, два засеока: Милетића крај и Бели поток, где се такође ради секундарна канализациона мрежа. Поред тога гради се и главни фекални колектор уз реку Лукавицу иначе отворени фекални колектор, који је велики загађивач и протиче кроз центар града. План је да свако домаћинство у централном градском језгру као и приградским месним заједницама добије канализацију до 2025. године“ рекао је Стевић.

  „Хвала Влади Републике Србије и председнику Александру Вучићу на разумевању за проблеме грађана општине Лазаревац. То је политика председника Вучића и Владе Србије и наставићемо да улажемо и да се боримо за што квалитетнији живот наших грађана“, казао је Стевић.

  ,,Када причамо о овом пројекту, ми желимо да у наредних пет година на територији Републике Србије више од осамдесет посто локалних самоуправа буде покривено канализационом инфраструктуром, постројењима за пречишћавање отпадних вода, како би наше отпадне воде избацивали чисте у реке и како би из тих река могли да узимамо чисту воду за пиће'' нагласио је Момировић.

  Министарка Вујовић истакла је да је пројекат „Чиста Србија” од изузетне важности јер ће побољшати квалитет живота грађана Лазаревца, на чему инсистира и Министарство заштите животне средине уз ресорно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, у оквиру којег се изводи пројекат.

  ,,Ово је једна од првих локација где почиње изградња канализације, а оно што је још важније јесу постројења за пречишћавање отпадних вода која ће се изградити након ове прве фазе. У плану Републике Србије имамо преко деведесет пречишћивача у наредних пет година које ћемо изградити, и све то иде ка испуњењу захтева зелене агенде“ рекла је Вујовић.

  „Данас су у Лазаревцу истовремено отворена два градилишта. Почиње изградња више од 70 километара канализационе мреже, а затим ће се градити и два пречистача. Овај пројекат ће у великој мери унапредити квалитет живота грађана Лазаревца, а тиме уједно започињемо велики инвестициони циклус. План је да у наредних пет година изградимо око 90 модерних пречистача са пратећом инфраструктуром. Ово су важни пројекти који ће променити еколошку слику Србије и потврда наше посвећености испуњавању циљева Зелене агенде“ рекла је министарка заштите животне средине.