Питајте председника
 • MIL_6323_resize

 • Вести
  13 јул 2021

  У наредном периоду градиће се регионални систем за управљање отпадом „Каленић“

  Поводом реализације пројекта изградње Регионалног центра за управљање отпадом са депонијом „Каленић“ јуче је на Убу одржан састанак. На састанку су присуствовали министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и представници локалних самоуправа из Колубарског и Мачванског управног округа, као и града Београда. Испред градске општине Лазаревац, као једне од оснивача Регионалног центра за управљање отпадом „Еко-Тамнава“д.о.о. Уб, присуствовао је председник ГО Лазаревац Бојан Стевић.

  - Ово је капитални пројекат који је од суштинског значаја за очување животне средине и унапређење квалитета живота наших грађана. По завршетку радова, отпад ће се на „Каленићу“ третирати по најсавременијим стандардима. Оваквим пројектима системски решавамо проблем управљања чврстим отпадом и стварамо услове за санацију и рекултивацију несанитарних депонија – рекла је министарка Вујовић.

  Радови планирани у две фазе. Прва подразумева изградњу Регионалног система за управљање отпадом „Каленић“ на локацији Каленић – Уб, односно изградња регионалне санитарне депоније са инфраструктуром - линије за сепарацију отпада, саобраћајнице и далековода. У овој фази биће обухваћено 11 локалних самоуправа - Ваљево, Обреновац, Лазаревац, Уб, Барајево, Владимирци, Лајковац, Мионица, Коцељева, Осечина и Љиг.

  За другу фазу, односно успостављање регионалног система управљања отпадом на територији локалних самоуправа које ће гравитирати ка Регионалном центру, у току је израда потребне планске и техничке документације. У овој фази, очекује се да ће се прикључити још четири локалне самоуправе - Лозница, Љубовија, Крупањ и Мали Зворник, кроз изградњу трансфер станице.

  - Ово је први од укупно осам модерних регионалних центара за управљање отпадом које ћемо градити у наредном периоду. За њихову изградњу обезбедили смо 100 милиона евра од Европске банке за обнову и развој. Регионални центри ће обухватити више од 50 градова и општина у Србији. Градићемо их у фазама, а „Каленић“ је најспремнији пројекат и зато ће бити први који ћемо реализовати“, рекла је Вујовић.