Питајте председника
 • 1 (10)

 • Вести
  15 December 2023

  Обележена 109. годишњица од Колубарске битке

  Полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти испред Храма Светог Великомученика Димитрија и на Споменик српском ратнику данас је у нашем граду обележена 109. годишњица од Колубарске битке.

  Државну церемонију обележавања 109. годишњице од Колубарске битке предводила је помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сања Лакић.

  Венце у крипту храма Светог Димитрија поред помоћнице министра Сање Лакић, положили су представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, представници ГО Лазаревац, представници амбасада Аустрије, Мађарске и Словачке, као и представници бројних удружења за неговање традиције ослободилачких ратова.

  У наставку државне церемоније  присутнима испред лазаревачког храма обратили су се председник ГО Лазаревац Бојан Стевић, председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић и помоћница министра Сања Лакић, након чега је изведен краћи културно уметнички програм.

  У свом обраћању присутним Лазаревчанима на државној церемонији председник ГО Лазаревац Бојан Стевић је истакао да се на данашњи дан обележава победа обичног српског војника, домаћина, сељака које је водио маестрално војвода Живојин Мишић на самом почетку Првог светског рата.

  „Данас одајемо почаст српском војнику, који је, иако изморен од глади и болести, у изузетно тешком временском периоду успео да бројнијег и надмоћнијег непријатеља победи својом вољом, карактером и жељом за слободом и потисне га ван граница наше Србије. Колубарска битка и чин наших предака један је од блиставијих тренутака у историји Србије и наше војске“, рекао је Стевић.

  Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић је нагласио да је тешко данас у овим временима бити јединствен када се системски разара свака пора друштва, почевши од цркве, породице и свих оних ствари које су нас очувале кроз историју.

   

  Помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сања Лакић је рекла да је важно да се не само данас већ и сваког дана сетимо јунаштва свих учесника Колубарске битке, мудрости војводе Мишића, јунаштва младих 1.300 каплара.

  Државна церемонија обележавања 109. годишњице од Колубарске битке завршена је полагањем венаца на Споменик српском ратнику испред лазаревачке библиотеке.