Питајте председника
 • bacanac2

 • Вести
  21 јул 2021

  Још једна успешна година у области пољопривреде

  Градска општина Лазаревац у сарадњи са Градом Београдом комплетирала је реализацију подстицаја у виду пољопривредне механизације, као и подстицаја у пчеларству, сточарству, повртарству и воћарству. Ова година је рекордна када су у питању подстицаји за пољопривредну механизацију. Успели смо у сарадњи са Градом Београдом да обезбедимо 13 трактора, 7 приколица, 4 растуривача за ђубриво, рото-косачице, скупљачице, тањираче и многе друге прикључне машине за преко сто пољопривредних газдинстава, изјавио је данас на конференцији за новинаре Ненад Бачанац, члан Већа градске општине Лазаревац задужен за област пољопривреде.

  Град Београд учествовао је у износу од 80 процената што се тиче подстицаја за прикључну механизацију и са 60 процената када је набавка самих трактора у питању.

  Када је реч о сточарству, и поред пандемије вируса корона и пада сточног фонда због смањене продајне цене, ГО Лазаревац је успела да обезбеди 60 приплодних грла. Значајни подстицаји су остварени и у повртарству и воћарству па је укупно 10 газдинстава добило помоћ у виду жичаних ограда, пластеника и система за наводњавање.

  Сви најављени подстицаји биће реализовани до краја године, а што се тиче пољопривредних машина оне се могу очекивати на газдинствима у наредна два месеца. Рок за набавку је септембар месец. У плану је и изложба дела механизације остварене подстицајима, а време и место биће благовремено објављени.

  За подстицаје у пољопривреди упркос увреженом мишљењу није потребно имати парцелу од 50 ари већ је могуће и са далеком мањом аплицирати за подстицаје, чак и са површином од 5 ари на којој је могуће бављење повртарством. Такође, није потребно бити власник парцеле већ се парцела може узети и под закуп, истакао је Бачанац.

  Потврда да је пољопривреда једна од примарних интересних сфера читаве земље је и укидање пореза на помоћне објекте. Наиме, изменом Закона о порезу на имовину, сви објекти који су намењени за примарну пољопривредну производњу у потпуности су ослобођени плаћања пореза. Према претходним одредбама закона ови објекти били су класификовани као гараже или пословни објекти, док су према новој класификацији сва домаћинства ослобођена плаћања пореза за складишта за житарице, гараже за пољопривредну механизацију, објекте за смештај стоке, живине и репроматеријала за пољопривреду.

  Члан Већа ГО Лазаревац задужен за област пољопривреде Ненад Бачанац апеловао је на све грађане који поседују економске објекте за пољопривредну производњу, да посете Пореску управу како би се ослободили овог пореза и том приликом позвао да се у Канцеларији за пољопривреду информишу о свим видовима подстицаја који су одлични и покривају све области пољопривреде.