Питајте председника

Вести
03 September 2015

Врбовно добило воду из градског водовода

Градски менаџер Горан Весић, директор ЈКП „Београдски водовод и канализација“ Светозар Веселиновић, заменик председника градске општине Лазаревац Бојан Стевић и директор РБ „Колубара“ Милорад Грчић посетили су данас домаћинства у месној заједници Врбовно која су прикључена на водоводну мрежу Макиш – Врбовно – Степојевац, као и школу у том месту. Прва деоница до Дома културе у дужини од 1.400 метара завршена је и пуштена у рад након добијања анализа да је вода исправна, а постављена је и јавна чесма испред месне заједнице у овом насељу.

Како је градски менаџер Весић данас најавио, са изградњом водовода у Врбовну наставиће се све док последња кућа не буде прикључена.
- Мештани Врбовна нису имали воду нити локални водовод и снабдевали су се из бунара који су пресушили и зависили од цистерни из којих су се снабдевали. На захтев општине Лазаревац и велико залагање заменика градске општине Лазаревац Бојана Севић, почетком године покренули смо пројекат повезивања овог села и Степојевца са водоводом који пролази поред Ибарске магистрале. Радови су почели 15. јуна и са задовољством могу да кажем да иду својим током и да смо задовољи динамиком. Колико се до сада у Београду није радило, показује и то да данас обележавамо и када неко добије воду, што је један од основних услова за живот – рекао је Весић.
Он је нагласио да је остварен први задатак, а то је да до почетка школске године школа буде прикључена на водовод.


Горан Весић  додаје да Град Београд због тога покушава да реши проблеме који нису решиви за годину дана, али ако се буду решавали један по један, сви грађани Беорада ће моћи да имају једнаке услове за живот.

У наредном периоду екипе водовода поставиће још неколико чесми у различитим деловима села и наставити радове све док и последња кућа не буде прикључена на водоводну мрежу, истакнуто је данас у обраћању новинарима.
Заменик председника градске општине Лазаревац Бојан Стевић изразио је задовољство што су становници Врбовна најзад добили воду јер је то деценијама уназад био огроман проблем.
- Велики број мештана Врбовна није имао воду јер су им пресушили бунари, тако да им је општина ангажовала цистерне. Захваљујући граду Београду обезбеђена су средства за изградњу водовода. Град је, осим водовода у општини Лазаревац улагао и у путну инфраструктуру, што је само почетак развоја општине – рекао је Стевић и захвалио граду на помоћи у решавању овог проблема.
- Ово је први пут да град Београд враћа новац општини Лазаревац, као и да ће у будуће улагати у значајне пројекте за нашу општину и у путну инфраструктуру. Такође, очекујемо помоћ од града Београда за водовод Араповац – Пркосава – Соколово, а постоји могућност да ће и РБ „Колубара“ помоћи изградњу овог водовода.
- Ово је показатељ одговорне власти у граду и људи који желе добро грађанима Лазаревца. Добро је да град Београд схвата да грађани Лазаревца нису грађани другог и трећег ред, већ равноправни са грађанима Савског венца, Старог града, Новог Београда и другима.


Директор ЈКП „Београдски водовод и канализација“ Светозар Веселиновић је рекао да ће становници који имају услова, у договору са општином и месном заједницом бити ослобођени такси.

- Они који имају ниска примања и то докажу, добиће или опрост или умањење од 50 одсто – прецизирао је Веселиновић.
Овом приликом представници града и заменик председника градске општине Лазаревац посетили су једну од првих 12 кућа које су добиле воду, а то је породица Трифуновић чија се кућа се налази уз школско двориште, као и основну школу у месној заједници Врбовно.


Представници Града и општине Лазаревац  данас су након посете Врбовну заједно са председником општине Обреновац Мирославом Чучковићем обишли у Конатицама и радове на путу Обреновац -Степојевац. По завршетку радова на територији општине Обреновац до краја године биће урађено још 6 километара пута.