Питајте председника

Вести
29 September 2014

Студијско путовању у Италију у оквиру пројекта „Пчеларски центар Качерски мед“

У оквиру планираних активности на пројекту "Пчеларски центар - Качерски мед" у периоду од 19. до 22. септембра изведена је стручна пчеларска екскурзија у Болоњу (Италија). Делегацију  су чинили чланови пројектног тима и представници ГО Лазаревац , представници земљорадничке задруге „Качерски мед“, стручни тим са пољопривредног факултета у Београду, као и представници удружења пчелара „Будућност“ из Лазаревца.

У петак 19. септембра у преподневним часовима обављена је посета једном од највећих пчелара у региону Еmiliа-Romagna, Гвиду Занелију.

„APICOLTURA ZANELLI“ је породична пчеларска фарма која броји око 900 пчелињих друштава. Господин Занeли је кооперант велике Италијанске кооперативе „Con Api“. Селећи је пчелар и произведе годишње око 60 тона меда од багрема, сунцокрета, ливаде и цитруса. Посета је била веома корисна јер се од господина Занелија могло много научити о практичним поступцима са великим бројем пчелињих друштава и великом количином изврцаног меда.

У попдневним сатима у петак 19.  настављена је посета  обиласком једне од највећих фабрика пчеларског прибора и опреме  „ЛЕГА“ у Фаенци. Ова престижна фабрика је основана пре око 70 година и са вишедеценијским искуством прилагодила је своју производњу обичним пчеларима којима је потребно све од капе, ножа за отклапање саћа, преко димилице, рукавица и комбинезона до високософистицираних машина за врцање, аутоматских пунилица меда и термокомора за отапање укристалисаног меда.

У суботу 20. септембра делегација је присуствовала отварању 34. пчеларске изложбе у Кастел Сан Пјетру, бањи покрај Болоње. То је традиционални скуп произвођача пчелињих производа из региона и целе Италије. изложбу је пратио велики број дешавања. У преподневним сатима одржан је семинар о одрживој пољопривредној производњи у Италији, а поподне се говорило о улози пчелињих производа у кулинарству. Цела група из Србије имала је прилику да поразговара са пчеларима који су излагали своје производе.

У понедељак 22. септембра уприличена је посета највећој пчеларској кооперативи у Италији „Con Api“. У подножју Апенина, недалеко од Болоње, у месту Монтерензио, налази се ова највећа и најпознатија пчеларска задруга из Италије. Домаћини су презентацију започели представљајући своје активности. Кооператива „Con Api“ има 600 коопераната, где је сваки од пчелара са више од 150 пчелињих друштава. Задруга откупљује годишње око 2500 тона меда, од чега 200 тона багрема и 150 тона ливадског меда. Пакују и мед од цитруса, сунцокрета, лаванде, коријандера, кестена, медљику и др. Од пре две године присутни су и на нашем тржишту где су заинтересовани претежно за багремов мед. Као нус производ пакују и мармеладу. Посебно је добро организована производња и откуп биолошког тј. органског меда. Након веома живог разговора са нашим пчеларима, организован је обилазак погона где се складишти, конфекционира и пакује мед. То је  била прилика да се види један од највећих погона за паковање меда у Европи, са савременим, великим, аутоматским линијама за паковање. Пчелари учествују у раду органа задруге али руководећи борд је сатављен од професионалаца из струке који успешно руководе овом задругом.

Студијска посета је настављена обиласком Института “CRA-АPI“ (Honey Bee and Silkworm Unit of the Council for Research and Experimentation in Agriculture) у Болоњи. Домаћин је био директор института др Марко Лодезани који је укратко представио рад самог Института. Институт се бави очувањем и заштитом италијанске расе пчела, заштитом пчела од болести, оптимизацијом производње у пчеларству, мониторингом у пчеларској производњи и посебан сегмент су лабораторијска истраживања и анализа пчелињих производа укључујући и анализу резидуа у воску и меду. Поред предавања организован је обилазак лабораторија за квалитет пчелињих производа. Посебно интересовање изазавале су методе које омогућују доказивање појединих резидуа у воску јер се оваква врста анализа не ради у Србији.

На крају студијског путовања организована је посета одгајивалишту матица и погону за производњу матичне млечи породице Финелли. Овај породични бизнис започео је господин Финели пре 30 година и сада са својим сином годишње произведе око 5000 матица и неколико десетина килограма матичног млеча.

Студијска посета је допринела да се размене искуства и знања која италијански партнери имају у пчеларској пракси, као и да се нашим пчеларима креирају нове идеје и позитивна искуства која би могли да реализују  у нашим условима пчеларске производње.
Пројекат „Пчеларски центар Качерски мед“ финансира Европска унија а спроводи Делегација Европске уније у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина у оквиру програма Еxchange 4.