Питајте председника

Вести
13 November 2014

Полагањем венаца на Споменик српском ратнику обележен 11. новембар Дан примирја у Првом светском рату

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, у знак сећања на све страдале, представници Градске општине Лазаревац и Удружења Савеза потомака ослободилачких ратова Србије, положили су венце на Споменик српском ратнику у Лазаревцу.

У име градске општине Лазаревац венац су положили председник Скупштине ГО Лазаревац Томислав Рикановић и заменик председника Скупштине ГО Лазаревац Даница Буквић. Након полагања венаца, председник Скупштине градске општине Лазаревац Томислав Рикановић истакао је да потписивање примирја у Првом светском рату представља велики дан за читаву Европу, а посебно за Србију која је у том периоду поднела велики број жртава.

У име Удружења Савеза потомака ослободилачких ратова Србије од 1912 до 1920. године, венац на споменик Српском ратнику положили су Миодраг Алексић и Бранислав Аночић.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 1918. годину, кадa је 11. новембра у 11 часова на снагу ступило примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године и обележава се у свим земљама потписницама споразума.