Питајте председника

Вести
31 October 2016

Отворен шалтер за предузетнике у Лазаревцу

Шалтер за предузетништво у оквиру пројекта подршке малом и средњем приватном бизнису, који заједно реализују Град Београд, Привредна комора Београда и локалне самоуправе отворен је данас у Општини Лазаревац. Лазаревац је осма београдска општина у којој је отворен шалтер за предузетнике, где ће моћи да добију све информације потребне за пословање.

Отварању шалтера за предузетнике у ГО Лазаревац поред председника ГО Лазаревац Бојана Синђелића присуствовали су и заменица секретара за привреду Маја Бајагић, председник Привредне коморе Београда Миливоје Милетић, секретар Сектора за предузетништво Привредне коморе Србије Бранислава Симанић.

Председник општине Лазаревац Бојан Синђелић изјавио је да је отварање шалтера за предузетнике одавно био циљ и да је веома срећан што је општина Лазаревац приступила потписивању споразума са Привредном комором Београда."Отварањем шалтера учинили смо нешто веома важно за наше привреднике и за наше грађане. Циљ нам је да пре свега млади људи са територије општине Лазаревац могу да се информишу како да покрену сопствени бизнис", рекао је Синђелић.

Синђелић је изјавио да отварањем шалтера предузетници са територије ГО Лазаревац више неће морати да путују 70 километара до Београда како би обавили неки посао.  „Сада могу на једном месту, за кратко време, да добију потребне информације, одговоре и да на шалтеру у згради општине службеник одради посао за њих. На тај начин лазаревачки предузетници ће штедети и време и новац, а млади људи са територије општине Лазаревац могу да се информишу како да покрену сопствени бизнис“,  нагласио је председник Синђелић.

Маја Бајагић је истакла да је у 2016. години, у оквиру Секретаријата за привреду, успешно реализовано седам конкурса, који доприносе побољшању пословања и унапређењу привредног амбијента.

„Неки од њих су јавни позив за доделу средстава за развој женског предузетништва, додела средстава за незапослена лица из категорије теже запошљивих лица, који је секретаријат спровео у сарадњи са Националном службом за запошљавање. Том приликом је 26 привредних субјеката добило ова подстицајна средства. Верујем да ће шалтер за предузетнике помоћи житељима Лазаревца, те да ће се у још већем броју јављати на конкурсе Градске управе”, истакла је Маја Бајагић.

Према њеним речима, Секретаријат за привреду је у овој години доделио субвенције за развој туризма, конгресне манифестације, а 34 пољопривредника у општини Лазаревац добило је подстицајна средства за развој пчеларства.

Председник Привредне коморе Београда Миливоје Милетић је рекао да је најбоља формула за унапређење предузетништва стратешко партнерство локалних самоуправа, пословних заједница и државе.

„Имајући у виду да смо отворили осми шалтер, наша потреба је да до краја године покријемо и све друге београдске општине и на тај начин реализујемо активност која је настала из потребе за развојем предузетничког духа“, истакао је Милетић и додао да се ради о конкретним активностима, које пре свега имају за циљ помоћ предузетницима у реализацији њихових пословних планова. То се, навео је Милетић, односи на почетнике који имају неку идеју. Они ће на шалтеру моћи да добију пословне информације које се тичу тржишта, пореза, реализације пословних планова, бизнис планова и извора финансирања.

Председник Општег удружења предузетника општине Лазаревац Радосав Зарић је оценио да је данас у Лазаревцу леп дан за предузетништво и да се на овом шалтеру неће постављати само питања, већ ће се решавати проблеми.

"Шалтер се неће бавити само решавањем проблема, већ и едукацијом, семинарима за почетнике и за људе који се већ баве бизнисом", каже Зарић.

Председник Привредне коморе Београда и председник општине Лазаревац потписали су овом приликом споразум о пословно-техничкој сарадњи, који је дефинисан ради помоћи и унапређења привредног амбијента у градској општини Лазаревац.