Питајте председника

Вести
16 December 2015

Обележена 101. годишњица од Колубарске битке

Јуче је у Лазаревцу испред Храма Светог великомученика Димитрија, уз војне и државне почасти, обележена 101.годишњица од Колубарске битке у Првом светском рату, коју је предводио Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић у Влади Републике Србије.

Церемонија обележавања је почела у раним јутарњим сатима, парастосом погинулим ратницима у Колубарској битки, који су служили свештаници Храма Светог Великомученика Димитрија. У спомен-костурници у којој почива око 40.000 страдалих српских и аустроугарских војника поред помоћника Поповића венце су положили и представници Војске Србије, председник и заменик председника градске општине Лазаревац, председник и заменик председника Скупштине ГО Лазаревац, председник и заменик председника општине Лајковац, представници амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке, представници удружења за неговање традиције ослободилачких ратова Србије и представници ОО СПС-а из Лазаревца.


Након церемоније полагања венаца Помоћниик министра Милан Поповић нагласио је да Колубарска битка није само највећа савезничка победа остварена током 1914. године, већ је и уџбенички пример вештог стратегијског деловања малобројније и слабије опремљене оружане силе, која је из дефанзиве успела да ток борбе преусмери у брзу и изненадну офанзивну акцију.

Присутнима се код Храма Светог великомученика Димитрија обратио и председник ГО Лазаревац Драган Алимпијевић који је позвао присутне грађане Лазаревца  да учине све што је у њиховој моћи, како велике жртве предака не би биле заборављене.


„Наша обавеза је и највећа, јер се на територији наше општине налази најзначајнији споменик овог херојства. Неопходно је да предузмемо све како би генерације наше деце знале историјску, духовну, али надасве људску вредност поступака наших предака, јер са овим сазнањем уздигнуте главе могу корачати у будућност“, казао је Алимпијевић.

У уметничком делу програма, наступили су глумци Милан Милосављевић у улози војводе Живојина Мишића и Предраг Васић, као спрски ђак каплар.


Обележавање 101. годишњице од Колубарске битке настављено је потом, уз државне и војне почасти полагањем венаца и код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца.