Питајте председника

Вести
17 December 2014

Обележена 100-годишњица Колубарске битке

Полагањем венаца у крипти Храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу и одавањем највиших државних и војних почасти у недељу 14. децембра 2014. године у Лазаревцу је у присуству председника Републике Србије Томислава Николића, председника Републике Српске Милорада Додика, представника Владе Републике Србије, Војске Србије и дипломатског кора обележена 100- годишњица Колубарске битке.

Обележавање 100-годишњице Колубарске битке започело је тачно у подне поменом страдалим учесницима Колубарске битке који је служио Патријарх Српски Г. Иринеј у пратњи Епископа шумадијског Јована и свештенства.

Након обреда присутнима испред Храма у Лазаревцу, којих је било неколико хиљада обратио се председник Републике Србије Томиислав Николић који је овом приликом нагласио да је немогуће говорити о првој години рата који је пре једног века захватио читав свет, а да се не спомену победе српске војске које су пресудно допринеле јачању, а потом и коначној победи савезника.

Николић је у Храму светог Димитрија, где је свечаном церемонијом обележена 100-годишњица Колубарске битке, истакао да је та битка била сензација и за освајаче и за савезнике, можда и за Србе, уз подсећање на то да се проучава на готово свим војним академијама света као пример војне вештине, генералске одважности, тактике и стратегије.

Он је рекао и да је свако војничко искуство и знање тада говорило да је српска војска Велики рат дочекала преморена од Балканских ратова, десеткована и промрзла, гладна и босонга, са пушкама, али без муниције.

„Колубарска битка је највећа перјаница у славној и победничкој ратној епопеји Србије, а не само у Великом рату. Добијена је колико вештином војсковођа, толико и преданошћу сваког војника. Током битке показало се јунаштво, после битке редак пример чојства. Видело се и ту ко је од чега саздан и какав траг оставља за собом у вечности“, нагласио је председник Србије.

Организатор свечаности у Лазаревцу је Влада Републике Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, уз огромну подршку градске општине Лазаревац

Крај Спомен-костурнице јунацима Колубарске битке, у цркви Светог Димитрија, положени су ловорови венци и одате највише државне и војне почасти.

Поред Николића, венце су положили и представници Владе Србије, Народне скупштине, начелник Генералштаба Војске Србије, потомци војводе Живојина Мишића, представници дипломатског кора, као и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. У оквиру државне свечаности венце су у име градске општине Лазаревац положили председник и заменик председника ГО Лазаревац Драган Алимпијевић и Бојан Стевић.

Након државне церемоније на локацији будућег градског парка у Лазаревцу изведен је уметнички програм у ком су учествовали бројни глумци и велики број припадника Војске Србије који су костимирани у униформе из Великог рата успели да присутним грађанима, на веома импресиван начин дочарају атмосферу из децембра 2014. године.