Питајте председника

Вести
26 November 2014

Обележавање 100-годишњице Колубарске битке

Програми у оквиру обележавања стогодишњице Колубарске битке ове године ће у Лазаревцу бити одржани од 1. до 14. децембра, могло се чути на данас одржаној конференцији за медије која је уприличена поводом представљања програма обележавања овог великог јубилеја.

На поменутој конференцији за медије испред Организационог одбора говориле су директорке Туристичке организације Лазаревац Снежана Гајић, Првог приградског позоришта Лазаревац Ивана Недељковић и ЈП Радио Лазаревац Гордана Поповић.

Централна манифестација најављена је ове године за 14. децембар, а програм ће обележити бројни музичко сценски садржаји, најављено је на конференцији за новинаре организационог одбора . Током две недеље трајања програма ''Дани колубарске битке'', наступиће глумци београдског Народног позоришта са ''Српском триологијом'',  Шабачки театар са представом ''Чудесни постмодерни кабаре доброг војника Швејка'', и ''Пепео и прах'' копродукцијски пројекат ''Пулс Татара'' и позоришта из Ужица. У музичком делу програма, учествују ансамбл ''Колубарац'', ученици музичке школе ''Марко Тајчевић и певачко друштво ''Свети Димитрије''.

У обележавање манифестације, укључује се и ЈП ''Радио Лазаревац'', са 12 једносатних документарних емисија, посвећених овој тематици, које ће бити емитоване сваког дана сем среде, од 15.00 часова у периоду од 1. до 14. децембра.

Премијера позоришне представе ''Прах и пепео'', биће одржана у Центру за културу Лазаревац, 14. децембра, прва реприза најављена је за 15. децембар, док је извођење у Ужицу, најављено за 21. и 22. децембар. За све програме, улаз за грађанство је слободан.

Централна државна церемонија и ове године ће бити одржана у Лазаревцу и започеће верским обредом након чега ће уследити полагање венаца и обраћање највиших државних званичника. Према најавама централну државну церемонију из Лазаревца ће уживо преносити и Радио телевизија Србије.