Питајте председника

Вести
06 November 2014

Лазаревац, Обреновац, Шабац и Ваљево потписали споразум о рехабилитацији домаћинстава оштећених у мајским поплавама

У Скупштинској сали ГО Лазаревац потписан је споразум о сарадњи на пројекту „Рехабилитација кућа заснована на потребама социјално угрожених породица које су биле погођене поплавама у Србији“. Споразум о сарадањи потписали су представници ГО Лазаревац, ГО Обреновац, града Шапца, града Ваљева и представници Екуменске хуманитарне организације.

Председник ГО Лазаревац Драган Алимпијевић је свим присутним гостима током уводног обраћања пожелео добродошлицу. „Комисије које ће вршити одабир корисника морају да увек на уму имају чињеницу да помоћ мора стићи до оних којима је она и најпотребнија“, рекао је председник Алимпијевић који том приликом изразио велико задовљство и захвалност на томе што је општина Лазаревац уврштена у четири општине у Србији у којима ће овај пројекат бити реализован.

Око 300 угрожених породица, претежно ромске популације биће подржано да спроведе рехабилитацију своје куће. Пројекат „Рехабилитација кућа заснована на потребама социјално угрожених породица које су биле погођене поплавама у Србији“ биће реализован у ове четири јединице локалне самоуправе у периоду од 01. августа 2014. године до 31. децембра 2015.

Пројектом ће бити обновљено најмање 50 кућа у Ваљеву, 35 у Шапцу, 170 у Обреновцу и 50 кућа у ГО Лазаревац. Екуменска хуманитрана организација покренула је пројекат у сардњи са партнесрком организацијом „ХЕКС-ЕПЕР“, Хуманитарном службом протестантских цркава у Швајцарској, а пројекат су финасијски подржали и Швајцарска агенција за развој и сарадњу и Швајцарски фонд солидарности.

Пројекат се фокусира на рехабилитацији поплава погођених кућа, за угрожене породице росмке и друге социјално угрожене категорије, које живе у подстандардним насељима и имају лоше услове становања и живота. Оно што је важан сегмент овог пројекта је учешће локалне самоуправе а пројекат се реализује у више фаза и инсистира на активном учешћу свих релевантних актера.