Питајте председника

Вести
19 October 2015

ГО Лазаревац организовала посету Вишеграду

ГО Лазаревац је у четвртак, 15. октобра 2015. године организовала посету Вишеграду на челу са председником ГО Лазаревац Драганом Алимпијевићем,  директорком Туристичке организације Снежаном Гајић и директором ЈПКП „Лазаревац“ Милисавом Крстовићем у знак сећања на трагичан догађај од 1. октобра 1978. године када се аутобус, у коме су тада били најмлађи радници РБ „Колубара“, сурвао у кањон реке Дрине надомак Вишеграда.

Почаст страдалим колегама, пријатељима и својим најближима одало је 27 наших суграђана међу којима су се налазили и преживели из ове саобраћајне несреће.  У несрећи која се догодила пре 37 година живот је изгубило девет младих радника РБ „Колубара“, а 33 је задобило теже и лакше повреде. У тренутку када се догодила несерећа цео Вишеград притекао је у помоћ лазаревчанима, чији аутобус се сурвао у Дрину. Несебичну помоћ тог дана пружили су сви грађани, милиционери, таксисти, ватрогасци и медицинско особље.

Ове несреће  током које се приправничка екскурзија младих инжењера, правника и економиста претворила у једну од највећих трагедија у историји Лазаревца присетио се у изјави за ТВ ГЕМ Видоје Матић. По речима председника ГО Лазаревац Драгана Алимпијевића туга и сета на лицима људи који су се после 37 година поново нашли на месту трагичног догађаја и испред споменика страдалих колега и пријатеља говори у прилог одлуке лазаревачке општине да организује ову посету. На спомен плочи испод имена погунулим радницима стоји натпис који каже: „Увенуо је цвет младости у једном трену. Вечну успомену на њих чувају радници РБ „Колубара“. Оно што је записано у срцима лазаревчана је вечна захвалност становницима и братском граду Вишеграду.

Након полагања венца на спомен плочи за све лазаревчане уприличен је пријем код начелника општине Вишеград Славише Мишковића, који је поздравио све присутне и том приликом нагласио да планира у најскорије време радну посету Лазаревцу где ће изнети своје предлоге за унапређење сарадње две братске општине у областима културе, спорта и туризма.