Питајте председника

Вести
05 December 2014

Дом здравља и ГО Лазаревац започели активну кампању о значају превентивних прегледа

Дом здравља „др Ђорђе Ковачевић“ и градска општина Лазаревац започеће активну кампању која ће имати за циљ да укаже на значај превентивних прегледа и раног откривања рака дојке. На састанку у скупштинској сали ГО Лазаревац, договорено је да се уз организациону помоћ председника месних заједница, предавања одрже на територији читаве општине, као и да се жене позову да у дому здравља „др Ђорђе Ковачевић“ обаве мамографски преглед.

У оквиру реализације програма за рано откривање рака дојке, скрининг мамографијом, представници Дома здравља „др Ђорђе Ковачевић“, заменик председника ГО Лазаревац Бојан Стевић и председници месних заједница са територије лазаревачке општине, договорили су читав низ предавања, која ће имати за циљ да укажу женама на значај превентивних прегледа и раног откривања малигних промена.

Скрининг подразумева преглед на изглед здравих жена, без присутних симптома и знакова болести, којим се могу открити ране промене у ткиву дојке, када је ефикасно лечење могуће. Уколико се рак дојке открије у раној фази, већа је шанса за излечење применом поштедних хируршких метода, опоравак је бржи, а кавалитет живота је бољи него код жена код којих се болест открије у каснијим фазама. У мамографији се користе мале и нешкодљиве дозе зрачења, а то је рендгенски преглед за откривање промена у дојци, које се не могу напипати или открити другим врстама прегледа.

Дом здравља „др Ђорђе Ковачевић“ поседује мамограф, а на данашњем састанку договорено је да се уз помоћ градске општине Лазаревац, кроз читав низ едукативних предавања укаже женама на значај овог прегледа.