Питајте председника

Вести
06 December 2015

Делегација братске општине Вишеград посетила Лазаревац

Десеточлана делегација  Вишеграда коју је предводио начелник ове општине Славиша Мишковић посетила је Лазаревац где су са руководством општине Лазаревац вођени разговори о наставку давно прекинуте сарадње између ова два побратимљена града.

На пријему за госте из Вишеграда који је уприличен у просторијама ГО Лазаревац председник Драган Алимпијевић је изразио задовољство што ће се убудуће сарадња одвијати између привредних субјеката, туристичких и спортских организација, угоститељско-туристичких предузећа, школских установа као и културно-уметничких друштава и удружења грађана.

„Простора за сарадњу има, договор је постигнут и нема никавих препрека да се заједнички реализују пројекти од којих ће имати користи грађани оба братска града“, рекао је председник Алимпијевић.

Начелник вишеградске општине Славиша Мишковић је срећан што је руководство ове локалане заједнице поново успоставило сарадњу између градова прекинуту пре више од две деценије. „Од привредних субјеката једино са привредом Лазаревца одржава пословне односе фабрика УНИС УША, а циљ нам је да се они обнове и са другим субјектима“,  додао је Мишковић.

Господин Мишковић је овом приликом најавио да ће представници ГО Лазаревац бити позвани на Прве сусрете братимљених градова са Вишеградом, у град на Дрини, који ће се одржати  средином идуће године. „Планирамо да на сусретима учествују представници градова Вршац, Обреновац и Лазаревац посебно средњошколска омладина како би сарадња имала што дугорочнији и чвршћи карактер“, нагласио је Мишковић.

Разговарано је о доласку радника из  РЕИК  „Колубара“ у Рехабилитациони центар „Вилина влас“, гостију из града на Колубари у Андрићев конак, међусобне посете ученика и професора средње и основне школе као и организације заједничких концерата културно-уметничких друштава Вишеграда и Лазаревца.

Обновиће се сарадња спортских клубова, најављено је гостовање Позоришта из Лазаревца у Вишеграду, а сарађиваће удружења пчелара и воћара. Планирано је да се посебна пажња посвети пољопривреди и пружању помоћи лазаревачких привредника  пољопривредним произвођачима у вишеградској општини.

Током посете Лазаревацу гости из  Вишеграда посетили су Храм Светог великомученика Димитрија у чијој се крпти налазе похрањене кости 30.000 аустроугарских и 20.000 српских војника погинулих у Колубарској бици. Делегација општине Вишеград посетила је и 7. Фестивал српских вина који је одржан у Лазаревцу, а током дводневне посте гости из Вишеграда обишли су и Библиотеку „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу.

Треба нагласити да су се општине Вишеград и Лазаревац братимиле 1978. године после саобраћајне несреће у Ораховцима код Вишеграда када је погинуло девет радника РЕИК „Колубара“.