Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

ГО Лазаревац обележила 1. децембар - Светски дан борбе против СИДЕ

Објављено:

Савет за младе и Канцеларија за младе Градске општине Лазаревац у сарадњи са ДЗ „Др Ђорђе Ковачевић“, Црвеним крстом Лазаревац, Центром за културу Лазаревац, Првим приградским позориштем и свим основним и средњим школама са подручја ГО Лазаревац  јуче су организовали  манифестацију поводом обележавања 1. децембра Светског дана борбе против СИДЕ. У Центру за културу Лазаревац од 11,30 часова одржано је предавање на тему превенције СИДЕ за ученике 7. и 8. разреда основних школа и 1. и 2. године средњих школа.

На предавању се испред Савета за младе обратио заменик председника Урош Столић, који се захвалио свим субјектима који су учествовали у организацији манифестације и истакао значај едукације на тему здравља младих. Овом приликом Столић је најавио наставак едукација на тему превенције СИДЕ током месеца децембра које ће се одржати у свим школама са подручја Градске општине Лазаревац, као и едукације које су везане за здравље младих и здраве стилове живота које ће Савет организовати током целе године.

Испред  Градске општине Лазаревац обратио се Бојан Вељковић, члан Већа градске општине Лазаревац задужен за координацију рада Савета за младе, који је овом приликом истакао да Светски дан борбе против СИДЕ представља јединствену прилику да се информишемо и подсетимо јавност да ХИВ није нестао и да подстакнемо нашу заједницу да постоји потреба да се подигне свест, победе предрасуде, побољша образовање о превенцији и начинима заштите од ХИВ-а, али и да покажемо подршку према људима који живе са СИДОМ. Том приликом је додао да Градска општина Лазаревац едукацијама на тему здравља младих жели да подстакне правилан развој младих у нашој општини и да ће у наредном периоду радити и на усавршавању младих и у осталим сферама живота, јер млади представљају веома битан сегмент нашег друштва.

Испред  Дома здравља "ДрЂорђе Ковачевић" присутнима се обратио директор Др Јован Милојевић, који је у свом предавању младима на пријемчив начин, објаснио шта су вирус ХИВ и болест СИДА, на који начин се млади могу инфицирати вирусом, а касније и оболети и што је најважније на које начине да се заштите од овог вируса, замоливши на крају предавања младе да брину првенствено о себи, а онда и о себи блиским особама.

У оквиру програма глумци Првог приградског позоришта су по први пут извели кратку представу  "Исповест једне тинејџерке", која је заснована на истинитој причи девојке која се заразила ХИВ-ом.Након тога приказан је и едукативан филм "Дечко који се стидео".

Након предавања је организована подела пропагандног материјала на штанду код Рударске чесме у Карађорђевој улици, а у вечерњим сатима уприличена је свирка у Darkwood пабу.


Fotografije