Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Одржана седница Штаба за ванредне ситуације

Објављено:

Због таласа високих температура, данас је одржана седница Штаба за ванредне ситуације Градске општине Лазаревац, током које је разматрано упозорење на екстремно високе температуре Сектора за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије и дефинисане превентивне мере у циљу заштите безбедности и здравља људи.

На конференцији за медије, која је одржана након заврештка седнице штаба, комадант штаба, председник Градске општине Лазаревац Бојан Синђелић, истакао је да су главни  приоритети заштита од пожара и очување здравља људи и апеловао на суграђане да се током ових врелих дана придржавају свих прописаних мера. Након седнице штаба за ванредне ситуације Града Београда и Штаб Градске општине Лазаревац је одржао, трећу по реду, седницу на којој је усвојио препоруку о предузимању превентивних и оперативних мера заштите од високих температура.

Изузетно сам задовољан активностима које су сва јавна предузећа и установе са територије наше општине предузели у овом периоду екстремно високих температура. Ми  као општина, спровели смо све мере које нам је београдски сектор за ванредне ситуације наложио, рекао је председник Градске општине Лазаревац Бојан Синђелић и додао да ће град у наредним данима бити добро снабдевен пијаћом водом и да се не очекују искључења воде.

За сада, по речима командира Ватрогасно - спасилачке јединице Лазаревац Ивана Поповића, није повећан број интервенција. Поповић се захвалио грађанима што поштују упозорења и апеле, као и медијима који су допринели у информисању грађана о превентивним мерама. Овом приликом је још једном поручио суграђанима да не пале ватру на отвореном простору, и да уколико примете пожар најпре позову број 193 и да приликом одласка на годишњи одмор провере све грејне уређаје у својим становима и кућама.          

Обим посла хитне службе Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ повећан је три пута, а рекордни број, преко 60 прегледа, обављен је 11. јула. Поред тога обављено је 25 транспорта за Београд, око 20 кућних посета и 30 телефонских савета. Због тога је апел суграђанима да поштују све мере заштите од посебне важности, да се не излажу сунцу у периоду од 10 до 17 часова без преке потребе, да редовно контролишу крвни притисак, користе прописану терапију, уносе довољну количину течности и избегавају јавне скупове, рекао је Јован Милојевић директор Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ у Лазаревцу.

Штаб је на данашњој седници донео одлуку да Штаб Зимске службе, који већ делује као уигран тим, буде у приправности у случају акцидената услед екстремних температура и пружи помоћ и подршку Штабу за ванредне ситуације ГО Лазаревац.