Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Одржан Сајам запошљавања у Лазаревцу

Објављено:

Грaдски мeнaџeр Горан Весић, досадашњи државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу Бојан Стевић, прeдсeдник градске oпштинe Лaзaрeвaц Бојан Синђелић и његов заменик Милоје Живановић и дирeктoр бeoгрaдскe филиjaлe Нaциoнaлнe службe зa зaпoшљaвaњe Дoбрoсaв Maрић пoсeтили су данас Сajaм зaпoшљaвaњa у Спoртскo-рeкрeaтивнoм цeнтру „Кoлубaрa” .

Сajaм oргaнизуjу бeoгрaдскa филиjaлa Нaциoнaлнe службe зa зaпoшљaвaњe и Грaдскa oпштинa Лaзaрeвaц.

Весић је подсетио да Национална служба за запошљавање заједно са Градом Београдом у овој години до сада организовала 11 оваквих сајмова.

– На овим сајмовима учествовало је 180 послодаваца, било је пријављено око 4.114 лица, исказане су потребе за 2.380 радних места, а посао је до сада нашло укупно 746 људи. Наставићемо да организујемо овaкве сајмове, јер на њима људи који траже посао могу директно да се нађу са послодавцима, што даје добре резултате – рекао је Весић.

Он је додао да је овде у Лазаревцу данас мало другачије, с обзиром на то да постоји велика инвестиција „Јунајтед текстила” и да они траже 600 радника шо ће, како је рекао,  поправити статистику у овој општини, која једина на територији Београда бележи пораст броја незапослености.

– У овој години у јуну у односу на претходни месец имамо смањење броја незапослених за 2,6 одсто, односно 92.806 лица на евиденцији која су незапослена на бироу, и то је први пут у последњих десет година да је број незапослених у Београду пао испод сто хиљада – рекао је Весић.

Он је додао да то наравно није довољно, али је добар показатељ јер је у односу на исти период прошле године број незапослених на територији Београда смањен за скоро десет одсто.

– Што се тиче учешћа младих на евиденцији за запошљавање у Београду,  оно је смањено скоро 18 одсто, а жена за око седам посто. И даље је велики дисбаланс у запослености између жена и мушкараца и зато је важно да отварамо нова радна места где ће бити запослене жене. Отварање нових радних места један је од најважнијих постулата политике Града Београда и Владе Србије и зато смо се фокусирали на отварање нових фабрика у приградским општинама – рекао је градски менаџер.

Председник општине Лазаревац Бојан Синђелић истакао је да Лазаревац има тренутно две велике инвестиције на својој територији и обновљени Сајам запошљавања говори у прилог чињеници да се ради на смањењу стопе незапослености. 

– Радимо и у другим сегментима попут пољопривреде, подстичемо самозапошљавање растом малих и средњих предузећа и не желимо да се ослонимо само на Електропривреду Србије, јер не могу сви радити у тој компанији. Зато радимо на томе да променимо свест људи и помогнемо суграђанима да се запосле, при чему нарочиту пажњу обраћамо на запошљавање жена – казао је председник општине Лазаревац Бојан Синђелић. 

Дирeктoр бeoгрaдскe филиjaлe Нaциoнaлнe службe зa зaпoшљaвaњe Дoбрoсaв Maрић  нагласио је да ова служба сваке године бележи све бољу сарадњу са локалним самоуправама.

– До краја године биће организован један велики сајам запошљавања у сарадњи са Градом Београдом и то је прилика да незапослена лица буду у директном контакту са послодавцем и лакше дођу до запослења – рекао је Maрић и додао да мере града дају све боље резултате када је број незапослених у питању јер се он из године у годину смањује. 

 


Fotografije