Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Одржан девети по реду Фестивал српских вина

Објављено:

Девети по реду Фестивал срских вина одржан је у суботу у Лазаревцу. Овогодишњи фестивал који је окупио рекордних 70 излагача из читаве Србије, одржан је по први пут у Новој сали Спортско рекреативног центра Колубара у Лазаревцу.

Фестивал српских вина у Лазаревцу свечано је у присуству Владике Шумадијског Господина Јована и председника Градске општине Лазаревац Бојана Синђелића отворио министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Министар Ружић је у свом обраћању навео да нема писца, филозофа и песника који није написао оде вину, те да се за то пиће каже да је огледало душе и рекао да и 70 српских излагача на овом сајму у том смислу представљају огледало српске душе и српске традиције.

Министар је истакао да се на овим просторима већ два миленијума развија виноградарство и да му је драго када види да локалне самоуправе препознају потенцијале које имају у својим срединама. Ружић је навео и да се мора утврдити „српски вински пут“, као и да се отворе и реализују сви потенцијали како би на том плану ишли у корак са светом.

Након свечаног отварања министар Ружић, заједно са Владиком Шумадијским и представницима Градске општине Лазаревац обишао је штандове и разговарао са посетиоцима фестивала.

Овогодишњи фестивал у Лазаревцу, према мишљењу излагача, посетилаца и организатора у сваком погледу је превазишао претходне. Највећи до сада број винарија, али и квалитет приказаних вина допринео је и рекордној посети од преко 5000 посетилаца.


Fotografije