Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Обележен Видовдан, Дан општине Лазаревац

Објављено:

Свечаном седницом Скупштине градске општине Лазаревац, на којој су додељене награде градске општине Лазаревац обележен је Видовдан - Дан општине Лазаревац.

Свечаној седници која је одржана у Центру за културу присуствовао је министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, који је добитник овогодишње Видовданске награде, представници министарстава, општина, градова и бројне званице.

Свечана седница почела је интонирањем државне химне након чега је приказан филм о историјату Лазаревца са посебним освртом на значај овог празника за све грађане, јер је на овај дан 1889. године по Кнезу Лазару, Лазаревац и добио име.

Празник је присутнима и свим становницима Лазаревца честитао председник општине Бојан Синђелић који је подсетио на све важне пројекте за развој општине, као што је изградња путева, завршавање лазаревачког породилишта и долазак две стране компаније.

Синђелић је нагласио да је то постигнуто захваљујући помоћи републичке и београдске власти, председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Републике Србије, али и упорношћу општинске власти.

„Обновили смо и односе са три братске општине Валандово (Македонија), Трбовље (Словенија) и Вишеград (Република Српска) кроз размену младих, а нису заборављени ни најстарији суграђани“, поручио је Синђелић.

Додао је да ће се захваљујући помоћи Министарства унутрашњих послова убрзо завршити објекат ватрогасног дома и започети изградња полицијске станице у Лазаревцу.

Присутне је поздравио и председник Скупштине ГО Лазаревац Томислав Рикановић који је подсетио на историју општине која је од мале варошице постала административни и културни центар тог дела Шумадије.

Рикановић је истакао да су за то најзаслужнији рудари Колубаре који су радећи најтежи посао уздигли Лазаревац, да би изгледао као што изгледа данас.

Овогодишње награде Лазаревца у области противпожарне заштите добио је командир Ватрогасно-спасилачког одељења Лазаревац Саша Николић, награде за стваралаштво младих припале су ученици гимназије Вери Павић и студенткињи Правног факултета у Београду Милици Бабић.

На свечаности је приказан и филм о реализованим пројектима општине Лазаревац у овој години са акцентом на више од 50 километара путева у пет месних заједница и реконструкцији водоводне, топлификационе и канализационе мреже, као и изградњи и реконструкцији више од 10 верских објеката у сеоским срединама.

Указано је и на додељене субвенције за више од 60 газдинастава, отварање две нове фабрике са 700 радних места, али и да је следећи политику Александра Вучића обезбеђена помоћ породиљама.

У изјави датој медијима након седнице, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић казао је да је у Лазаревцу много урађено, да се доста улаже у путну инфраструктуру, водоводну и канализациону мрежу, снадбевање топлификационом енергијом, јер су то главни приоритети општинске власти.

„Ми као министарство задовољни смо сарадњом са општином Лазаревац, али сам уверен да има простора за побољшање нарочито после усвајања закона који ће омогућити општини да преко локалних самоуправа из окружења учествује на бројним пројектима са циљем побољшања услова живота свих грађана Лазаревца“, рекао је Стевић.

Обележавање Видовдана – Дана општине Лазаревац започело је Светом литургијом у Храму Светог великомученика Димитрија коју је служило свештенство Храма, а настављено парастосом који је служен у крипти храма. Након парастоса венце су у славу српских јунака, у име ГО Лазаревац положили председник Скупштине ГО Лазаревац  Томислав Рикановић, његов заменик Радослав Миловановић и заменик председника ГО Лазаревац Милоје Живановић.


Fotografije