Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Едукација родитеља и подела ауто седишта

Објављено:

Републичка Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са грасдком општином Лазаревац организовала је данас едукативно предавање  о значају и правилној употреби ауто седишта,  а том приликом подељено је и 40 ауто седишта намењених најмлађим учесницим у саобраћају.

Двадесет седишта обезбедила је Агенција за безбедност саобраћаја, док је куповину других 20 финансирала градска општина Лазаревац. Подела ауто седишта обављена је у складу са Јавним позивом који је расписао и спровео Савет за безбедност саобраћаја на путевима градске општине Лазаревац.

Председник градске општине Лазревац  Бојан Синђелић, обраћајући се присутнима, нагласио је да је Градска општина Лазаревац међу првим, ако не и прва општина у окружењу  која је још пре неколоико година почела са поделом бесплатних ауто седишта.

„То је пре свега важно да би се избегле све оне нежељене последице  које се дешвају у саобраћају. Сада је то и законска обавеза, а то значи да су родитељи дужни  да поседују ауто седиште у свом  возилу  и ми , преко нашег Савета за безбедност саобраћаја  на путевима покушавамо да едукујемо родитеље  како би се избегле нежељене последице“, рекао је Синђелић.

Лазаревац је једна од водећих општина у Србији када је у питању брига о учесницима у саобраћају  што је предуслов за добру сарадњу са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије рекао је  Милан Илић , саветник директора Агенције.

„Агенција већ дуги низ година ради истраживања  која су показала да је у Србији употреба  дечијег заштитног система  тек на трећини.  Оно што је поражавајуће, од те трећине у 90 процената , родитељи не користе правилно ауто едишта.  Агенција је и ове године расписала пројекат у оквиру којег у 30  локалних самоуправа дели ауто седишта,  а оно што је разлика у односу на претходне године  јесте обезбеђена и едукација родитеља“, рекао је Илић.


Fotografije