Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Делегација Трбовља у посети Лазаревцу

Објављено:

Делегација општине Трбовље из Словеније на челу са жупанком општине Трбовље Јасном Габрич била је од 12. до 14. априла у посети Градској општини Лазаревац. Ова посета наставак је сарадње две братимљене општине која је поновно обновљена 2016. године. Треба напоменути да је након обнављања повеље о братимљену делегација Трбовља други пут у Лазаревцу, а да је делегација наше општине посетила овај словеначки град у јуну 2017. године.

Интензивирање сарадње две општине већ је дало и прве резултате о чему су говорили председник градске општине Лазаревац Бојан Синђелић и жупанка Трбовља Јасна Габрич.

„За Трбовље нас везује много лепих успомена, лепих пријатељстава која су остала из неке претходне државе и надам се да ћемо са овом сарадњом, од које ће надамо се корист имати пре свега грађани наставити у наредном периоду“, рекао је председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић на пријему који је уприличен у част гостију из Словеније. Синђелић је овом приликом најавио да ће обнављање овог пријатељства два града прве резултате дати већ крајем маја када ће осморо младих из Лазаревца посетити Трбовље, у склопу пројекта размене младих, који ће се финасирати из средстава ЕУ.

О другом пројекту који ће убрзо бити реализован говорила је жупанка Трбовља Јасна Габрич која је овом приликом најавила да ће општина Трбовље помоћи реконструкцију споменика који је у знак захвалности Лазаревчанима, који су примили избегле Словенце током Другог светског рата, подигао словеначки народ. Споменик који се налази код цркве Светог Великомученика Димитрија и Ловачког дома, подигнут је 1975. године, а дрвени делови су страдали од зуба времена.

“Ми смо пре доласка у Лазаревац посетили нашу амбасаду у Београду и од нашег амбасадора добили обећање да ће помоћи реконструкцију и обнављање тог споменика. За Дан републике Словеније, делегација општине Лазаревац биће позвана на пријем у амбасаду Словеније, а убрзо након тога започеће се са реализацијом реконструкције овог споменика”, додала је жупанка Габрич.

Жупанка Трбовља Јасна Габрич у име своје делегације захвалила се представницима Градске општине Лазаревац на гостопримству и топлом пријему и искористила ову прилику да најави и даљу још интензивнију сарадњу две братимљене општине, нарочито у областима привреде, културе, образовања…  

У делегацији Трбовља која је посетила Лазаревац поред жупанке Јасне Габрич били су и директорка општинске Управе Урша Познич Горшек, директор предузећа Дукарт Јоже Кланшек и директор Регионалног технолошког центра Засавје Јоже Веингартнер.

У прилог чињеници да је сарадња Трбовља и Лазаревца на све већем нивоу говори и податак да су чланови  Удружења грађана “Стопама победника” недавно боравили у посети Младинском центру у Трбовљу, и том приликом договорили даљу  партнерску сарадњу на пројекту размене младих.

Треба напоменути да је овим пројектом предвиђено да по четири дечака и девојчица старости између 13 и 15 година већ у мају бораве у Трбовљу као гости Младинског центра, док би посета словеначке деце требало да буде реализована током јула месеца.

Нови сусрет представника две општине, како је најављено биће уприличен већ 31. маја у Трбовљу, за када је делегација општине Лазаревац позвана да присуствује Дану општине Трбовље.


Fotografije