Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Дан примирја обележен у Лазаревцу

Објављено:

Руководство градске општине Лазаревац  поводом обележавања Дана примирја у Првом светком рату положило је венац на споменик Српском ратнику у Лазаревцу.

Традиционално венац су положили председник градске општине Лазаревац Бојан Синђелић, његов заменик  Милоје Живановић и председник Скупштине градске општине Лазаревац Томислав Рикановић.

„И ове године, као и предходних година, на овај начин присећамо се свих оних који су страдали у рату. Србија је у Великом рату претрпела огромна страдања, скоро 50 посто мушког становништва је страдало и ми имамо обавезу, а на неки начин и част, да се сетимо свих наших предака.  Уједно имамо и обавезу према будућим покољењима да сачувамо традицију и да се потрудимо да се оваква трагедија више никада не деси“ рекао је председник градске општине Лазаревац Бојан Синђелић након полагања венаца.

Дан примирја, који је у Србији државни празник, установљен је као знак сећања на 11. новембар 1918. године када је у Француској у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у 11 часова потписано примирје у Првом светском рату, које је било на снази све до закључивања коначног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.


Fotografije