Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

28. Међународни фестивал хумора за децу од 19. до 22. септембра у Лазаревцу

Објављено:

У организацији Библиотеке „Димитрије Туцовић“ из Лазаревца, а у сарадњи са Туристичком организацијом градске општине Лазаревац, Пулс театром и Центром за културу из Лазаревца од 19. до 22. септембра у Лазаревцу ће се одржати 28. Међународни фестивал хумора за децу. Покровитељи овогодишњег фестивала који ће на једном месту окупити најбоље српске писце и песнике за децу су Градска општина Лазаревац и Секретаријат за културу града Београда.

И ове године осим сусрета деце и песника, биће одржана ревија дечијих драмских група, бројне изложбе, кликеријаде, маскенбал и стручни скуп библиотекара из читаве Србије.

Треба напоменути да ће престижна награда „Златно Гашино перо“ одлуком  Савет Фестивала ове године бити уручена Игору Коларову, писцу из Београда. „Сребрно Гашино перо“ које се додељује за најбољу дечију књигу из претходне године, одлуком жирија који су сачињавали библиотекари из читаве Србије припашће списатељици Јасминки Петровић за књигу „Лето кад сам научила да летим“,. „Гашино перо“ за најбољег дечијег писца припало је Софији Димитријевић из Чачка за књигу „Тамо? И назад?“, по избору Гордане Димитријевић списатељице из Краљева.

Поред ове три најпрестижније фестивалске награде биће додељено још 107 награда за најбоље дечије радове који су пристигли на раније расписан конкурс. Од тог броја 50 награда биће подељено у области литерарног стваралаштва деце, а 57 у области ликовног стваралашта. Треба истаћи да се међу награђенима налазе деца из 5 држава, што свакако лазаревачком фестивалу и даље чува префикс међународног. У прилог популарности лазаревачког Фестивала хумора за децу говори и чињеница да је на овогодишњи конкурс укупно пристигло 1860 радова (820 литерарних и 1040 ликовних).

И 28. издање Фестивала хумора за децу по традицији ће обележити присуство најбољих српских писаца за децу. Током четири фестивалска дана своје присуство су најавили између осталих: Слободан Станишић, Душан Поп Ђурђев, Раша Попов, Драгомир Ћулафић, Мошо Одаловић, Урош Петровић и многи други. Тако да ће фестивалски дани бити дивна прилика да лазаревачки предшколци и основци упознају неке од твораца најлепших литерарних дела намењених управо њима.

И ове године лазаревачки фестивал кулминацију ће доживети у свом последњем дану. Четвртак 22. септембар 2016. године резервисан је за маскенбал. Тог поподнева Карађорђевом улицом у Лазаревцу креације својих учитеља, васпитача, мама, тата, баки и дека у виду маски понеће најмлађи Лазаревчани.  Треба нагласити да ће Лазаревац током фестивалских дана бити домаћин и бројним гостима и организованим групама из земље из региона.

28. Међународни фестивал хумора за децу свечано ће бити отворен у уторак 20. септембра симболичном предајом кључева града деци од стране председника градске општине.

ПРЕУЗМИТЕ ПРОГРАМ 28. МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ХУМОРА ЗА ДЕЦУ