Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Штаб за ванредне ситуације ГО Лазаревац у приправности, предузетесве превентивне мере

Објављено:

По препоруци Штаба за ванредне ситуације Града Београда, и на основуизвештаја РХМЗ који је прогнозирао да ће у периоду од 13. до 17. маја на територији наше општине пасти од 70 до 90 литара кише по метру квадратном, Штаб за ванредне ситуације ГО Лазаревац одржао је 9.ванредну седницу.

Све службе су у стању активног дежурства и предузете су све превентивне мере како би се спречила ситуација из 2014.године упркос томе што је најављена количина падавина вишеструко мања него тада. Најкритичније тачке су у току реке Турије, затим Љига,Оњега и Пештана.  ЈП Србија воде врши двадесетчетворочасовни мониторинг, и све је спремно за деловање у бази овог јавног предузећа у Великим Црљенима.

„Порука грађанима је да нема места паници и да се за све проблеме током временских непогода обратеШтабу за ванредне ситуације, који је предузео све неопходне мере“ рекао је у изјави за медије командант штаба и председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић.

На 9. седници Штаба за ванредне ситуације ГО Лазаревац поднети су извештаји свих јавних предузећа и установа о мерама које су предузете у циљу адекватне припреме за најављене временске непогоде у периоду од 13. до 17. маја када ће према прогнозама метеоролога пасти између 70 и 90 литара кише по метру квадратном. Вероватноћа да се понове поплаве из 2014. године су мале али је опрез због могућих бујичних поплава неопходан.

Штаб је у сталном контакту са штабовима из Аранђеловца, Љига и Ваљева, Јавним предузећима ‘’Србија воде’’ и ‘’ Стубо Ровни’’ како би се адекватно реаговало на евентуални поплавни талас. Најкритичнија тачка на територији наше општине је нерегулисано корито реке Турије од Великих Црљена до Космаја, затим река Љиг, Оњег и Пештан. Донета је и одлука да се формира и Стручно оперативни тим у проширеном саставу који ће бити у сталном дежурству. Председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић и шеф Штаба за ванредне ситуације ГО Лазаревац каже да нема места паници.

Ватрогасно спасилачка јединица је у потпуности спремна и активна, тимови за рад на води из Београда су спремни и у року од 45 минута могу бити на угроженом подручју. На располагању је и девет пумпи за црпљење воде већег и мањег капацитета. Због процене угрожености договорена је и подршка представника месних заједница спасилачким тимовима.

Поред седнице Штаба, састанци су одржани и у свим јавним предузећима и установама. У РБ ‘’Колубара’’ издати су налози за активно дежурство, На колубарским коповима дежураће електро, машинска и рударска служба, основна и помоћна механизација су померене на више позиције. А пумпе за воду и механизација су на располагању штабу.

Када је Електродистрибуција Лазаревац у питању, прва интервенција због временских прилика била је 12. маја када је због удара грома дошло до прекида у снабдевању електричном енергијом у Рудовцима. Број екипа за интервентно деловање је повећан и спреман да обезбеди најпре безнапонско стање у поплављеним подручјима а затим и редовно снабдевање. ЈПКП “Лазаревац” располаже са неопходном механизацијом, 500 џакова је већ напуњено са песком и постоји могућност да се напуни још 1000. Биће повећан и број екипа хитне помоћи, које ће бити у приправности. У случају евакуације одређени су центри у основним школама у Великим Црљенима и Степојевцу и СРЦ ‘’Колубара’’.


Fotografije