Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

У Лазаревцу обележен Дан примирја у Првом светском рату

Објављено:

У Србији и свету обележен је Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Полагањем венаца на споменик српском ратнику, овај значајан датум обележен је и у општини Лазаревац. Поред представника општине, венце су положили представници Организације Резервних војних старешина, Ратних војних инвалида и Савеза потомака ратника од 1912. до 1918. године.

Испред организације Савеза потомака ратника од 1912. до 1918. године присутнима се обратио Милосав Недић који је подсетио на важност овог датума који је био увод у завршетак Великог рата.

Председник општине Лазаревац Бојан Синђелић подсетио је да је наша земља претрпела велика страдања у оба светска рата. Он је изразио наду да се овакви ратови више никада не понове и захвалио свима који су живот дали за слободу.

Бранислав Аночић испред Организације Резервних војних старешина истакао је значај огромних жртава које је српски народ поднео у Првом о светском рату. Процена је да је преко 50 посто радно способно мушког становништва страдало током овог рата, нагласио је Аночић.

Полагању венаца присуствовали су, као и ранијих година представници удружења Ратних војних инвалида и породица погинулих бораца општине Лазаревац.

Примирје у Првом светском рату је потписано на данашњи дан 1918. године у шуми код француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.


Fotografije