Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Уређење простора око новог објекта породилишта у завршној фази

Објављено:

Радове на партерном уређењу простора око новог објекта ванболничког породилишта у Лазаревцу, обишли су државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић и директор ДЗ ''Др Ђорђе Ковачевић'' Јован Милојевић са сарадницима. Том приликом они су најавили да ће током априла ова здравствена установа примити прве пацијенте и нагласили да се набавка најмодерније дијагностичке опреме приводи крају.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић  је том приликом нагласио да је 25 одсто средстава за реализацију овог пројекта издвојено из општинског буџета, док је преостала сума из градског и републичког буџета кроз издвајање Владе, Министарства привреде, Министарства здравља, Европске инвестиционе банке.

„Овакав објекат на територији Србије не постоји. Постоје зграде у саставу болничких центара или реконструисане зграде као што су Вишеградска, Народни фронт које су старе по 60-80 година. Ово је једина савремена зграда у Србији која је наменски опредељена не само за порођаје, већ за целокупан нежнији пол“, казао је Бојан Стевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе.

Стављањем у функцију овог објекта Лазаревац ће добити најсавременије ванболничко породилиште, диспанзер за жене али и додатни простор за смештај најтежих болесника. Породилиште у Лазаревцу је саграђено 50-их година. Тренутно се у овом објекту обавља око 300 порођаја годишње. Половина лазаревчких трудница се породи у Београду.

„Ово је један од најважнијих објеката који урађен у општини Лазаревац у последњих 30 година. Више него инпозантан објекат, један од најважнијих у Србији са којим би сваки град могао да се поноси, а ми имамо срећу да ће то ипак бити Лазаревац“, рекао је председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић.

Из буџета Града Београда у претходној и овој години обезбеђена су средства за набавку опреме која до сада није постојала у лазаревачком породилишту, а која је међу најсавременијима у Србији. Доктор Јован Милојевић најавио је да је наредни вишегодишњи циљ  формирање операционог блока за који је неопходна дозвола Министарства здравља.

Нова зграда ванболничког породилишта површине је 1132 метара квадратних, има приземље и први спрат. Пасарелом је повезана са постојећим објектом лазаревачког дома здравља. Поред болничких соба, садржи и апартмане за породиље, као и ординације гинеколога које задовољавају највеће стандарде. Пројектом су задовољени сви захтеви Завода за јавно здравље Града Београда, Министарства здравља и Светске здравствене организације.


Fotografije