Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Признање за најхуманију општину у 2020. години

Објављено:

Црвени крст и Институт за трансфузију крви Србије данас су, по шести пут доделили признање Градској општини Лазаревац за најхуманију средину. Признање је у име свих грађана Лазаревца примио заменик председника ГО Лазаревац Томислав Рикановић.

На свечаној церемонији у Центру за културу Лазаревац поред Градске општине Лазаревац награђени су и Црвени крст Лазаревац, Синдикална организација Колубара и Удружење грађана „Уједињени за Лазаревац“. На територији општине Лазаревац у 2020. години организовано је 40 акција и прикупљено 2716 јединица крви, а постигнути ниво добровољних давања у односу на број становника у Лазаревцу је 4,63 одсто што је дупло више од републичког просека.

Ово признање се Лазаревцу додељује већ шесту годину за редом, а наш град је већ традиционално међу седам најхуманијих у Србији. На пригодној свечаности у Центру за културу Лазаревац приликом уручења признања заменик председника Томислав Рикановић се захвалио свим хуманитарцима појединцима и удружењима који су у најтежим ситуацијама показали велику хуманост. ГО Лазаревац ће као и до сада наставити да помаже, не само декларативно, већ на све начине овакве и сличне акције, нагласио је Рикановић.

У име Института за трансфузију крви Србије признања је уручила Ивана Родић која је истакла да је 2020. година била изузетно захтевна и тешка. Епидемија корона вируса донела је бројне препреке и изазове не само када је реч о организацији акција добровољног давалаштва крви, већ и акција за прикупљање крвне плазме за ковид пацијенте. Хумани људи из Лазаревца су успешно пребродили све препреке истакла је Родић.

На пригодној церемонији у Центру за културу у којој су учествовали и ученици МШ „Марко Тајчевић“ емитовани су и промотивни филмови о активностима Црвеног крста на афирмацији добровољног давалаштва крви код младих.


Fotografije