Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Полагањем венаца одата почаст јунацима Колубарске битке

Објављено:

Поводом 105. годишњице Колубарске битке, представници општина Лазаревац, Лајковац и Љиг положили су венце на спомен обележје у Храму Светог Георгија у Ћелијама. Поводом манифестације „Дани Колубарске битке“, руководства три општине венце су положили и на споменик Димитрију Туцовићу на Враче брду. Циљ обележавања манифестације је да се ода почаст свим настрадалима у Колубарској бици. Централна државна манифестација поводом обележавања 105. годишњице од славне битке биће организована у недељу 15. децембра у крипти Храма Светог великомученика Димитрија.

У склопу обележавања манифестације “Дани Колубарске битке”, која се организује по четрнаести пут, руководства општина Лазаревац, Лајковац и Љиг најпре су венце положили на спомен обележје у Храму Светог Георгија у Ћелијама. Након тога, венце су представници ове три општине положили и на споменик Димитрију Туцовићу на Враче брду..

Димитрије Туцовић је само један од многих који су страдали борећи се за слободу Србије, свима њима данас одајемо почаст, нагласио је заменик председника градске општине Лазаревац Милоје Живановић.

Заменик председника општине Лајковац Ненад Џајевић рекао је да се пошта, поред Димитрију Туцовићу, који је волео своју земљу, овом приликом одаје свима који су живот дали бранећи своју земљу од окупатора у Првом светском рата.

Директор Туристичке организације општине Лазаревац Мирко Ковачевић овом приликом је позвао све грађане да учествују у централној манифестацији која ће бити организована 15. децембра.

Делегација општине Лазаревац положила је венац и на споменик Колубарским ратницима на брду Човка у Жупањцу, који је подигнут 2014. године. Овом приликом историчар Милосав Недић присутнима је говорио о стратешком значају овог брда и биткама српске војске у овим крајевима.

Централна свечаност поводом обележавања 105. годишњице Колубарске битке, са свим државним почастима, биће одржана испред Храма Св. великомученика Димитрија и Спомен костурнице у недељу 15. децембра, када се и завршава овогодишње обележавање манифестације ‘’Дани Колубарске битке‘’.


Fotografije