Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Откривен обновљени Споменик изгнанику, симбол пријатељства Словенаца и Срба

Објављено:

Представници словеначке амбасаде у Београду, општине Трбовље и домаћини из Лазаревца свечано су открили обновљени Споменик изгнанику, симбол пријатељства Словенаца и Срба. Споменик изгананику постављен је 1975. године и дело је вајара из Трбовља, Милоша Вастича. Споменик је обновљен након 44 године и откривен у жељи да се учврсти јако пријатељство две побратимљене општине, Трбовља и Лазаревца.

Представници обе општине изразили су наду да у заједничкој будућности више нећемо имати изазове попут оних из прошлости који ће покушати да раздвајају наше народе и додали да ће сарадња у свим областима између ове две општине бити још интезивнија и на обострано задовољство.

Током прошлогодишње посете представника Трбовља Лазаревцу, договорено је да ће словеначка делегација и амбасада те земље у Београду помоћи реконструкцију некадашњег споменика који је подигнут 1975. године у знак захвалности Лазаревчанима који су примили избегле Словенце током Другог светског рата. Наши словеначки побратими обећање су и испунили, а на пригодној свечаности откривен је споменик, симбол великог пријатељства два народа.

На овом месту тачно пре 44 године подигнут је овај споменик који симболизује јединство два народа у Другом светском рату. Јуна месеца 1941. године у Лазаревац је стигао део Шестог транспорта прогнаника из Словеније. Међу непознатим људима, Словенци су нашли своје нове српске породице а појединци и своје домове.

Отправник послова Амбасаде Словеније у Београду Roman Weixler је истакао да је значај овог споменика у Лазаревцу велики јер је опомена за садашње и будуће генерације да се нешто тако страшно као што је II Светски рат никада не деси. „Други разлог је што је ово споменик пријатељства и гостопримства два пријатељска народа Словенаца и Срба“, казао је Weixler

„ Захваљујући руководству обе општине, споменик је обновљен и биће симбол нашег пријатељства“, рекла је Маја Крајник заменица градоначелника општине Трбовље, и  додала да је овај споменик и подсетник за све нас да се и у будуће морамо држати заједно и даље развијати односе наших братимљених општина.

„Упркос свим недаћама које су задесиле оба народа, овај споменик ће нас подсећати да смо помагали једни другима и држали се заједно“, рекао је на свечаности Бојан Синђелић, председник општине Лазаревац. „Око 300 Словенаца током три године боравка у Лазаревцу за време Другог светског рата осетили су хуманост и љубав који су им пружили наши сународници, а добра сарадња ће бити настављена и у будућности“, додао је Синђелић и искористио ову прилику да се за обнову овог споменика, али и уопште односа братимљених општина Лазаревац и Трбовље захвали градоначелници Трбовља Јасни Габрич.

Након церемоније откривања споменика и програма у којем су учествовали и ученици Музичке школе “Марко Тајчевић”, представници делегације амбасаде Словеније, гости из Трбовља и домаћини обишли су и Спомен костурницу у Храму Светог великомученика Димитрија.


Fotografije