Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Отворено ванболничко породилиште у Лазаревцу

Објављено:

Свечаном отварању првог ванболничког породилишта у Лазаревцу присуствовали су потпредседник Владе Небојша Стефановић, министар здравља Златибор Лончар, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић, директор ДЗ ”Др Ђорђе Ковачевић” Јован Милојевић, запослени у лазаревачком Дому здравља, бројни грађани из наше и суседних општина. Приликом свечаног отварања представници Владе најавили су да ће Лазаревац када је здравствена заштита у питању ускоро добити хирургију и у простору досадашњег породилишта блок за палијативно збрињавање најтежих болесника.

Нова зграда ванболничког породилишта површине је 1132 метара квадратна, има приземље и први спрат. Пасарелом је повезана са постојећим објектом лазаревачког Дома здравља. Поред болничких соба, садржи и апартмане за породиље, као и ординације гинеколога које задовољавају највеће стандарде. Средства су издвојена из општинског и градског буџета, Министарства привреде, Министарства здравља и Европске инвестиционе банке. Директор Дома здравља Јован Милојевић захвалио се свима који су допринели успешној реализацији овог пројекта.

Ово је био наш деценијски сан. Многи су обећавали, али 2015. године претходна општинска власт, водећи се идејом да је ово један од стратешки важних пројеката за општину Лазаревац и све њене грађане, кренула је у овај пројекат, а ми који сада вршимо власт имамо ту част да данас отварамо ово породилиште. У последњих 40 година није изграђен ниједан важнији објекат од овог у нашој општини. Нећемо стати на овоме. Настојаћемо да уредимо комплетну инфраструктуру како би привукли што више инвеститора. Циљ нам је да искоренимо незапосленост – рекао је председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић.

Своје задовољство што као градоначелник Београда, здравствени радник и Лазаревчанин присуствује овом историјском чину за лазаревачко здравство изразио је Зоран Радојичић. Циљ руководства Београда је да се све општине равномерно развијају, и нећемо стати на овоме, рекао је Радојичић и најавио нова улагања.

Чињеница да ће у овој згради жене моћи да се лече и обављају превентивне прегледе веома је важна за Лазаревац. Лекарску каријеру започео сам управо у овој београдској општини и данас као градоначелник заиста сам поносан због отварања ванболничког породилишта. Данас су остварени снови многих лекара који су радили и раде у Лазаревцу. Пре неколико недеља постављен је камен темељац за будућу зграду Дневног боравка за децу са посебним потребама, али се у исто време ради и на инфраструктури како у централном делу Београда тако и у Лазаревцу. У наредном периоду република и град ће уложити много труда и средстава како би се у потпуности решио проблем водоснабдевања у овој општини. У децембру ће мрежа БГ воза бити проширена до Лазаревца, што је једна од низа ствари које ће побољшати квалитет живота грађана Лазаревца. Желимо да од ове општине направимо идеално место за живот – рекао је градоначелник.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, који је био један од иницијатора почетка изградње изразио је свој понос због реализације овако значајног објекта и захвалио се свима који су подржали изградњу.

Лазаревац од данас може да стане раме уз раме са највећим градовима у Србији. Овај објекат је изграђен највише захваљујући стабилним финансијама које су последица политике председника Вучића, али и захваљујући подршци читаве Владе Републике Србије и Града Београда – рекао је Стевић.

Објекат ће прве пацијенткиње примити 7. октобра, када ће прва беба бити рођена у најсавременијем ванболничком породилишту, истакао је министар здравља Златибор Лончар. Лончар је најавио да ће наш град ускоро добити и хирурга, а досадашњи простор у коме је било породилиште биће реконструисан и отворен палијативни блок за смештај најтежих болесника.

Можда још увек нисмо сви свесни важности отварања ванболничког породилишта, али сам сигуран да ће у наредном периоду сви схватити колико је ово важно. Породилиште ће званично почети да ради од понедељка, запослен је довољан број лекара и сестара и сада са нестрпљењем сви очекујемо рођење првог детета – рекао је Лончар.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је нагласио да након овог објекта почетком наредне године следи отварање нове ватрогасне станице. Ово је будућност и захваљујући политици Владе и председника Вучића није више питање да ли ће да се гради већ шта ће да се гради, нагласио је Стефановић.

Наставићемо да радимо како би се Лазаревац још брже развијао, а све то не бисмо могли да јавне финансије нису консолидоване. Данас више није питање да ли ће се градити, већ шта ће се градити и у којем року. Када говоримо о породилишту и деци, говоримо о будућности. Због тога је важно да се најмлађи Лазаревчани рађају у својој општини јер је то најбоље за њих и њихове родитеље. Улагања у ову општину неће бити окончана и подсећам да ће почетком наредне године бити отворена нова згада Ватрогасне бригаде, а средином године биће започет рад на изградњи нове полицијске станице – рекао је Стефановић.

Поред породилишта, посебан простор намењен је превентивним прегледима и лечењу жена, а ординације су опремљене најсавременијом дијагностичком опремом. Пројектом су задовољени сви захтеви Завода за јавно здравље града Београда, Министарства здравља и Светске здравствене организације.


Fotografije