Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Општинска изборна комисија прогласила коначне резултате локалних избора

Објављено:

Општинска изборна комисија Градске општине Лазаревац на данас одржаној седници прогласила је коначним резулатате локалних избора који су одржани у недељу 21.06.2020. године, рекао je на конференцији за медије председник ОИК Далибор Матијашевић.

У складу са коначним резултатима, на локалне изборе у Лазаревцу изашло је 31.971 бирача или 62,96 % од укупно уписаних у бирачки списак. 

За листу „Александар Вучић – за нашу децу“ гласало је укупно 16.541 грађана (51,74%), чиме је овој листи припало 35 одборничких места у Скупштини ГО Лазаревац.

Листа „Група грађана Лазаревац – Наша кућа – Милан Ђорђевић Ђокин“ имала је 5.615 гласова (17,56%) и припало јој је 12 одборничких места.

За листу „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма, Зелени Србије (Зелени)“ гласало је 3.795 бирача (11,87%), чиме је ова листа освојила 8 одборничких места у локалној скупштини.

За листу „За Краљевину Србију (ПОКС) – Зелена странка Србије“ гласало је 1.333 бирача (4,17%), и припало јој је 2 одборничка места.
За листу „Милица Ђурђевић Стеменковски – Српска странка Заветници“ гласало је 1.161 бирача (3,63%) и припало јој је 2 одборничка места.
За листу „Александар Шапић – Победа за Лазаревац“ гласало је 1.020 бирача (3,19%) и припало јој је 2 одборничка места.

Како је Матијашевић навео за прелазак изборног цензуса од 3 % и улазак у општински парламент у складу са бројем изашлих на овим изборима било је потребно 960 гласова, тако да овај изборни праг нису прошле две листе:

-Листа „Клуб љубитеља Лазаревца – Милан Ралић Чомбе“ – 897 гласова (2,81%)
-Листа „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ – 345 гласова (1,08%)

Матијашевић је овом приликом навео да је Општинска изборна комисија одбацила пристигле примедбе као неосноване, а с обзиром да су након одбацивања примедби протекли сви рокови за улагање жалби Управном суду, Комисија је на данас одржаној седници постигнуте резултате прогласила коначним. Након објављивања коначних резултата у Службеном гласнику почињу да теку рокови за конституисање органа ГО Лазаревац, навео је Матијашић.