Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Од недеље 15. децембра БГ возом до Београда

Објављено:

Заменик градоначелника Горан Весић и његови сарадници имали су прилику да се возе Бг возом, чије су две нове линије које грађанима Лазаревца и Барајева омогућавају директну везу са центром Београда пуштене у саобраћај. Догађају су присуствовали главни градски урбаниста Марко Стојчић, чланови Градског већа Зоран Адамовић, Елена Билић и Милош Дангубић, као и градски секретари за саобраћај и за јавни превоз Душан Рафаиловић и Јовица Васиљевић.

Према речима Горана Весића, од центра града до Лазаравца од сада се БГ возом стиже за 63 минуте. У питању су линије Лазаревц–Овча–Лазаревац и Лазаревац–Ресник–Лазаревац.

– Обезбедили смо брзу и квалитетну везу грађанима Барајева и Лазаревца са центром Београда. Путовање од центра Лазаревца до Вуковог споменика трајаће тачно 63 минуте, а од центра Лазаревца до БАС-ове станице 80 минута, под условом да није саобраћајни шпиц. Обезбедили смо шест полазака дневно радним данима, викендом четири поласка, а уведене су и две нове линије, Лазаревц–Овча–Лазаревац и Лазаревац–Ресник–Лазаревац – рекао је Весић.

Он је додао је да ће БГ воз радним данима полазити из Лазаревца у 6.08, 7.49, 11.08, 14.00, 16.50 и 18.40 часова, а ка Лазаревцу у 4.47, 6.30, 7.50, 12.30, 14.50 и 17.40 часова.

 – Обухваћена су оба шпица, што омогућава да грађани Лазаревца и Барајева живе у уређеном граду и да имају обезбеђен превоз до центра града. Ово значи да Београд постаје права престоница и да то не може да буде док се не обезбеди квалитетна саобраћајна веза за све грађане Београда, без обзира на то у ком делу града живе – истакао је Весић.

Заменик градоначелника је навео да је уведена и кружна аутобуска линија од железничке до аутобуске станице у Лазаревцу, дужине око 2,5 километара, што омогућава грађанима да лакше дођу до БГ воза. Сада, како је навео, има више од 170 километара трасе БГ воза, а пре 2013. године је било око 20 километара. 

Он је позвао грађане да користе БГ воз јер је брз, јефтин и квалитетан превоз, и захвалио свима који су yчествовали у реализацији овог пројекта. Како је рекао, када се заједно ради, онда може да се уради нешто корисно за грађане. 

Главни урбаниста Београда Марко Стојчић изразио је задовољство због пуштања у рад нових линија БГ воза јер је, како је истакао, за развој приградских општина изузетно важна добра саобраћајна веза са центром града.

– Отварамо линију до Лазаревца, што значи да грађани Лазаревца у реалном року могу да стигну до центра Београда. Ускоро ће бити отворен и ауто-пут од Сурчина до Обреновца, што је још један показатељ да исто третирамо све грађане Београда – рекао је и додао да је у плану и изградња око 15 тргова и јавних простора у приградским општинама, који ће бити изграђени по истим критеријумима као што се то ради у центру Београда. 

Председник општине Лазаревац Бојан Синђелић захвалио је заменику градоначелника на увођењу нове линије БГ воза, јер је то било потребно грађанима ове општине.

 – На захтев грађана, предсеник општине Барајево и ја смо покренули иницијативу да се уведе ова линија. Грађани Лазаревца су на овај начин једнако третирани као и грађани централних градских општина – додао је он.

Председник општине Барајево Слободан Адамовић поновио је да ово много значи грађанима Барајева и Лазаревца. 

– Надам се да ћемо коначно реализовати идеју да Барајево и Лазаревац више не буду крај Београда, већ његов почетак, а ово је свакако пут ка томе – рекао је Адамовић.


Fotografije