Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Одржана едукација средњошколцима о безбедности саобраћаја

Објављено:

Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Црвеним крстом Србије одржала је предавање и едукацију за ученике лазаревачке Гимназије и Техничке школе у општинској сали. Предавање је организовано у оквиру кампање „Ум на друм“ под слоганом „Успори – па тек онда помози“. Циљ кампање је да укаже на важност обележавања места саобраћајне незгодне и правилног указивања прве помоћи, пре свега младим учесницима у саобраћају. Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, због неадекватног обезбеђивања места саобраћајне незгоде, годишње у Србији живот изгуби између 15 и 20 особа, а млади Лазаревчани имали су прилику да науче како да реагују у таквим и сличним ситуацијама.

Велики број саобраћајних незгода последица је неадекватног обезбеђивања места незгоде, с обзиром да последњих година, из овог разлога, у Србији, на годишњем нивоу, живот изгуби између 15 и 20 лица. Врло често учесници у саобраћају, уместо да одмах укључе сва четири показивача правца и поставе сигурносни троугао, одмах крену са указивањем „прве помоћи“, па други учесници који наилазе немају информацију да постоји проблем, услед чега долази до секундарних саобраћајних незгода. Искуства кажу да су први минути након саобраћајне незгоде, када се адекватно укаже прва помоћ, често кључни фактори за спасавање живота – истакао је Радивој Трифуновић, из Агенције за безбедност у саобраћају.

Поред Агенције за безбедност саобраћаја, који су младим Лазаревчанима, сугерисали на ситуације са којима се могу сусрести у саобраћају, а у којима само правилна реакција, може неком спасити живот, волонтери из Црвеног крста су практичним примерима показали како помоћи повређеном пешаку, возачу, путнику или мотоциклисти, али и решили недоумице, попут оних да ли треба скинути кацигу повређеном мотоциклисти или не.

Овакве кампање су, од кључног значаја за свест младих људи, када је понашање у саобраћају у питању, будући да су у значајној мери допринеле смањењу броја незгода у којима су учествовали млади, каже председник лазаревачке општине Бојан Синђелић и додаје да је задовољан сарадњом са Агенцијом за безбедност у саобраћају.

Током последњих четири-пет година, у просеку, на путевима страда између 103-109 младих људи. Ако погледамо период од пре пет година, свако четврто погинуло лице је имало између 15 и 30 година, а данас је то свако шесто. Ако се настави досадашњи „тренд“, 2019. година може бити прва година у којој ћемо имати мање од 100 погинулих младих учесника у саобраћају, рекли су овим поводом представници Агенције за безбедност саобраћаја.


Fotografije