Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Обележна 104. годишњица од Колубарске битке

Објављено:

Полагањем венаца у крипти Храма Великомученика Димитрија и на Споменик српском ратнику у Лазаревцу је обележена 104. годишњица од Колубарске битке.

Церемонија обележавања почела је парастосом погинулим ратницима у Колубарској битки, коју су служили свештаници Храма Светог Великомученика Димитрија. У спомен-костурници у којој почива око 50.000 страдалих српских и аустроугарских војника венце су положили у име Владе Републике Србије државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, представници Војске Србије, делегација градске општине Лазаревац, представници амбасада Аустрије и Словачке у Србији као и представници бројних удружења и политичких партија.

У име Градске општине Лазаревац венце су положили председник општине Бојан Синђелић, његов заменик Милоје Живановић и председник Скупштине Томислав Рикановић.

Након церемоније полагања венаца присутним грађанима обратили су се председник Градске општине Лазаревац Бојан Синђелић и државни секретар Зоран Антић.

Председник градске општине Лазаревац Бојан Синђелић обраћајући се присустнима је навео  да су током Колубарске битке у рововима на просторима данашњег Лазаревца, Лајковаца, Љига, Ваљева, Мионице, Горњег Милановца своје животе за слободу Србије дали сви слојеви тадашњег друштва. Сељаци, радници, српска интелигенција и подмладак једног народа ујединили су се око заједничког циља, а то је слобода.

„Драги Лазаревчани морамо учинити све што је у нашој моћи, како велике жртве предака не би биле заборављене. Наша обавеза је и највећа, јер се на територији наше општине налази најзначајнији споменик овог херојства. Неопходно је да предузмемо све како би генерације наше деце знале историјску, духовну, али надасве, и људску вредност поступака наших предака, јер са овим сазнањем уздигнуте главе могу корачати у будућност“, казао је председник Синђелић.

У наставку програма одавања државних и војних почасти код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца, венце су положили делегација Владе Републике Србије и Војске Србије, представници општине Лазаревац, и представници невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и други.

И ове године организатор државне церемоније је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Општином Лазаревац.


Fotografije