Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Обележен Међународни дан смањења ризика од елементарних непогода

Објављено:

Поводом обележавања Недеље смањења ризика од природних катастрофа и Међународног дана смањења ризика од елементарних непогода који се обележава 13. октобра, Градска општина Лазаревац организовала  је на платоу испред зграде општине демонстрацију расположивих снага и средстава која се користе у случају елементарних непогода и других врста опасности. У организацији ове активности учествовали су припадници ватрогасне јединице ЈП ЕПС - Огранак РБ Колубара, Ватрогасно спасилачке јединице Лазаревац, Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације - одељење у Лазаревцу, Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ и ученици основних школа и вртића.

„Циљ једне овакве показне вежбе је да се превентивним мерама утиче на најмлађу популацију како би се упозунали са спасилачким јединицама наше општине у случају елементарних непогода“, рекао је председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић подсетивши се мајских поплава из 2014. године које су задесиле и општину Лазаревац. „У циљу превенције потребно је највише радити са најмлађима када је систем одбране у питању“, нагласио је председник Синђелић.

„Иако је Србија још увек економски недовољно развијена у односу на, пре свега, државе Запада, наша земља се укључила у акцију превентивног деловања како би се елементарне непогоде спречиле“, изјавио је државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић који је том приликом истакао и да је држава издвојила одређена средства у циљу едукације из ове области.

На показној вежби намењеној ученицима основних школа и грађанима Лазаревца учествовао је са два своја возила Сектор безбедности, здравља и заштите од пожара у Рударском басену Колубара. У овом Сектору истичу да је одлична сарадња са свим институцијама како у општини Лазаревац тако и у читавој земљи.

Рударски басен Колубара располаже са модерном механизацијом, а то се могло установити и током мајских поплава које су задесиле општину Лазаревац пре четири године.

У склопу демонстрације расположивих средстава у току дана било је отворено и једно склониште код Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“, како би се малишанима, али и свим заинтересованим суграђанима објаснила намена склоништа а све у циљу едукације и информисања.


Fotografije