Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Обележен Дан општине и 130 година од оснивања града

Објављено:

Обележавајући Дан општине али и 130 година од оснивања Лазаревца, у Центру за културу Лазаревац одржана је Свечана седница Скупштине ГО Лазаревац којој су присуствовали потпредседник Владе и министар полиције др Небојша Стефановић, државни секретари и помоћници министара, в.д. директора ЈП ЕПС Милорад Грчић, народни посланици, одборници у градској и општинској скупштини, представници пријатељских градова и општина међу којима је и братска општина Валандово из Северне Македоније, представници СПЦ и бројни грађани. Добродошлицу присутнима пожелео је председник Скупштине ГО Лазаревац Томислав Рикановић који се захвалио свима који су у протеклих 130 година допринели развоју града, пре свега рударима Колубаре.

На данашњи дан 1889. године основан је Лазаревац. Од тог дана прошло је пуних 130 година, а Лазаревац је од једне мале варошице,пре свега, радом, трудом и марљивошћу његових житеља постао општина са више од 60 хиљада становника, административни, културни центар овог дела Шумадије. Зато желим, да се на данашњи дан захвалим најзаслужнијим за вишедеценијски развој нашег града,рударима Колубаре. Велику захвалност желим да искажем и свим претходним руководствима локалне власти у Лазаревцу, који су своје идеје и визије уградили у овај наш Лазаревац чинећи га лепшим местом за живот свих нас- додао је Томислав Рикановић,председник Скупштине ГО Лазаревац.

У име министра Државне управе и локалне самоуправе Бранка Ружића, присутне је поздравио државни секретар у овом Министарству Жикица Несторовић, који је изразивши жаљење због спречености министра да присуствује догађају истакао подршку овог Министарства у реализацији бројних пројеката на територији наше општине.

Лазаревац је знатно лепши, функционалнији, напреднији у протеклих неколико година. Кад погледамо само 70 километара асфалтираних путева,60 километара водоводне и канализационе мреже и унапређен рад локалне самоуправе, довољан је показатељ доброг руковођења ове заједнице. Морам да нагласим да Министарство државне управе и локалне самоуправе препознаје потребу локала и изазове са којима се сусрећу у креирању бољег животног стандарда за своје суграђане. Општина Лазаревац је током 2018. године у износу од 3 милиона динара обезбедила безбедност саобраћаја у улици 1300 каплара и тако смањили енергетску потрошњу. Ове године подржали смо Вас са 16 милиона динара за реконструкцију Дома културе и вртића у Миросаљцима – додао је Жикица Несторовић.

Подсетивши на развој Лазаревца кроз историју, председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић посебно је нагласио пројекте реализоване током претходних година и оне који су планирани. Синђелић се посебно захвалио председнику РС Александру Вучићу, Влади Србије, Министарствима и руководству Града Београда на подршци у реализацији бројних пројеката. Председник ГО Лазаревац најавио је и решење проблема водоснабдевања и то у свим деловима општине, отварање нових зграда Породилишта и Ватрогасне станице, изградњу балон сале за ОШ ”Војислав Вока Савић”, спортске хале у ОШ ”Рудовци”, вртића у Степојевцу и Миросаљцима, објекта за Дневни боравак деце и омладине са посебни потребама.

У свом обраћању потпредседник Владе Небојша Стефановић подсетио је на ситуацију у којој се земља налазила 2012. године, када је минимална зарада износила нешто више од 15 000 динара, стопа незапослености преко 26 процената, а државни буџет без средстава чак и за основне потребе. Мудром политиком и финансијском консолидацијом створени су услови за инвестиције у инфраструктуру, фабрике, јавне објекте, смањење незапослености, подсетио је Стефановић. Потпредседник Владе је истакао да је руководство ГО Лазаревац пример како се треба борити за свој народ и општину.

Зашто волим да дођем у Лазаревац, да разговарам са Бојаном Стевић и Бојаном Синђелићем? Зато што су гладни новог успеха, боре се. Не постоји шанса да не позову да траже помоћ да се нешто ново уради, да се инвестира неки нови динар, да се тражи нови новац за водовод. Радићемо водовод у целој општини, борићемо се да Лазаревац има пристојну и нормалну воду као и свако други, борићемо се за искључење на ауто пут. хоћемо да се боримо за једну општину која није лења да се бори за свој народ. Ја зато поштујем људе из општине Лазаревац, људе попут Бојана Стевића који јесте државни секретар у Министарству али се бори као да је у општини и даље. Немојте да заборавите колико је људи радило да би Лазаревац данас био то што јесте. Ја вас молим да се не предајете око било чега, да притискате и даље. Република Србија је ту да помогне, ми служимо да помогнемо нашем народу – изјавио је Небојша Стефановић.

У наставку седнице овогодишњим добитницима награда Градске општине Лазаревац уручена су признања.

Према одлуци Комисије за доделу признања Скупштине ГО Лазаревац, награда у области противпожарне заштите ГО Лазаревац додељена је Ивану Живковићу, већ 19 година запосленом у Ватрогасно спасилачкој јединици Лазаревац, за  посебно ангажовање током акција заштите и спасавања за време елементарних непогода.

Студент мастер академских студија Биолошког факултета универзитета у Београду у области имунологије Јелена Пејић , добитник је Видовданске награде за стваралаштво младих. Исту награду добила је и женска одбојкашка екипа ОШ ”Војислав Вока Савић” за освојено прво место на државном такмичењу.

Видовданска награда ГО Лазаревац на Свечаној седници Скупштине уручена је доктору Драгану Синђелићу за вишедеценијски рад и ангажовање на развоју и унапређењу стоматолошких услуга у нашем граду али и за спортске успехе. Синђелић је своју награду посветио Карате клубу ”Колубара”, а новчани део у износу од 100 000 динара поклонио деци са посебним потребама.

Др Драган Синђелић завршио је Стоматолошки и Медицински факултет на Универзитету у Београду. Специјализирао је оралну хирургију и већ пуних 19 година је власник Специјалистичке стоматолошке ординације у Лазаревцу. Од 1986. године био је председник и тренер карате клуба ”Колубара” Лазаревац. Од 1988. године лекар је Карате савеза Југославије, а 2001. године је изабран за председника Медицинског комитета Светске карате федерације. Од 2017. године лекар је Карате федерације Србије и главни кандидат за члана Медицинског комитета Светске карате федерације за Олимпијске игре у Токију 2020. године.

Био је и председник Савеза спортова ГО Лазаревац, као и председник Ловачког удружења ”Колубара” Лазаревац и члан Управног одбора Ловачког савеза Србије. Др Драган Синђелић је заслужан што су прве европске и светске медаље у карате спорту,у свим узрастима дошле у Лазаревац и што је у свим светским и европским метрополама промовисан наш град. Захваљујући његовим спсобностима, угледу и раду на пољу медицине, спорта, културе, као и успешном учешћу на многобројним манифестацијама и такмичењима др Драган Синђелић постао је бренд општине Лазаревац, наводи се у образложењу Комисије за доделу јавних признања Скупштине ГО Лазаревац.

У оквиру Свечане скупштинске седнице приказан је и промотивни филм о ГО Лазаревац у продукцији РТВ ГЕМ. Током седнице наступио је и оркестар Марка Трнавца победника 58. сабора у Гучи.


Fotografije