Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

На Кременици обележена годишњица погибије команданта Гвозденог пука

Објављено:

Поводом 105. година од погибије команданта Гвозденог пука Миливоја Стојановића - Брке, Градска општина Лазаревац и Одбор за очување традиције Гвозденог пука Месне заједнице Бистрица, на брду Кременица, одали су почаст овом српском јунаку и његовим саборцима. Венце на спомен обележје положили су представници општине Лазаревац, Одбора за неговање традиције Гвозденог пука Месне заједнице Бистрица и Организације резервних војних старешина – Одбор Лазаревац.

Међу стотину пешадијских и артиљеријских пукова у српској војсци, само један својим херојством заслужио је право да носи име “Гвоздени” а њега је часно водио пуковник Миливоје Стојановић Брка, који је погинуо на Кременици бранећи своју отаџбину. У његову част и славу свих војника, који су погинули за своју земљу, сваке године на Кременици се пригодном свечаношћу обележава датум погибије ових јунака. Подизањем застава и интонирањем државне химне почела је свечаност којом је одата почаст свим страдалим војницима из месне заједнице Бистрица у ратовима од 1912 до 1918. године, као и команданту Гвозденог пука Миливоју Стојановићу. Присутнима се овом приликом обратио заменик председника ГО Лазаревац Милоје Живановић и подсетио их на херојско страдање команданта Миливоја Стојановића Брке и његових сабораца.

У име Одбора за неговање традиције Гвозденог пука Месне заједнице Бистрица присутнима се обратио Миле Лазаревић истакавши значај очувања сећања на страдале борце и њихова светла дела на бранику отаџбине. О значају места на којем су положени венци и саме Колубарске битке, кратак историјски час одржао је и историчар Милосав Недић.

Током свечаности наступали су ученици и професори музичке школе „Марко Тајчевић“, који су својим тачкама још једном евоцирали успомене на херојство српских војника које је постало део војних уџбеника.


Fotografije