Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Манифестација „Дани слободе“ у Лазаревцу

Објављено:

Данас су на Споменик српском ратнику у центру Лазаревца представници Града Београда, Градске општине Лазаревац и бројних удружења положили венце и на тај начин одали почаст и захвалност жртвама ослободилачких ратова. Венци су положени у оквиру манифестације „Дани слободе“, а пригодан драмски програм изведен је у организацији Омладинског позоришта „Дадов“.

Манифестацију  „Дани слободе“, по први пут ове године организује Скупштина града Београда и то у периоду од 19. октобра до 1. новембра 2018. године. Манифестацијом се обележава 74 године од ослобођења Београда у Другом светском рату и 100 година од ослобођења престонице у Првом светском рату. У оквиру „Дана слободе“ низом програма одаје се почаст и захвалност родољубима и савезницима Србије у оба светска рата. Извршни продуцент прославе је Омладинско позориште „Дадов“.

Програм у оквиру „Дана слободе“ у Лазаревцу под називом „Одужујемо се родољубима“ одржан је код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца. Програм је започео церемонијом полагања венаца у оквиру које су  венце положили Андреја Младеновић, помоћник градоначелника Града Београда, Бојан Синђелић председник Градске општине Лазаревац, као и бројна удружења  са територије градске општине Лазаревац.

„Генерације иза нас у најтежим временима која су задесиле нашу земљу положиле су на олтар отаџбине све оно што један човек може да пружи. Не марећи за своје животе, а дубоко верујући да ће слобода њиховим потомцима донети све оно што један човек може и треба да има, а то је живот у својој отаџбини, право на рад и достојанство слободног човека“, казао је председник градске општине Лазарeвац Бојан Синђелић, обраћајући се прусутним грађанима.

У име града Београда присутне је поздравио помоћник Градоначелника града Београда Андреја Младеновић који је истакао да је идеја и намера  Градa Београдa ове године била да организацијом  манифестације „Дани слободе” споји два веома важна датума из своје историје – 20. октобар, Дан ослобођења у Другом светском рату, и 1. новембар, дан када је Београд ослобођен у Првом светском рату.

Он је додао да се ове године прославља јубилеј сто година од завршетка Првог светског рата,  који је обележио почетак 20. века и за који се мислило у то време да се никада такав сукоб неће поновити. 

„Наш народ има чиме да се поноси и деци данас треба да кажемо да морају да знају да су њихови преци, њихов народ и земља учествовали у оба рата на правој страни. Не само на страни победника већ и на страни која се борила за слободу, правду, демократију, за неке праведне и боље вредности. То мора да нам буде наук и да нашим савезницима из оба рата напомињемо да смо увек као народ и земља били на правој страни“, истакао је Андреја Младеновић.  


Fotografije