Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Лазаревцу од министарства 16 милиона динара

Објављено:

Председник Градске општине Лазаревац Бојан Синђелић и Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић потписали су уговор о додели 16 милиона динара градској општини Лазаревац која ће бити употребљена за доградњу и реконструкцију објекта Дома културе у Миросаљцима, а за потребе отварања новог вртића.

„Користим ову прилику да се захвалим Министарству за државну управу и локалну самоуправу министру Бранку Ружићу и државном секратару Бојану Стевићу што су препознали потребе ГО Лазаревац и доделили нам средства за која смо конкурисали“, рекао је Синђелић и нагласио да ово није први пројекат на којем градска општина Лазаревац успешно сарађује са Министарством за државну и локалну самоуправу.

„Средства добијена од министарства биће уложена у стварање услова за отварање вртића и смештај како малишана из Миросаљаца тако из из околних села“, казао је Синђелић  

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић, поред општине Лазаревац  потписао је уговоре са још 63 градоначелника и председника општина о додели укупно 490 милиона динара за реализацију 77 пројеката, који се односе на изградњу инфраструктуре, увођење е-управе или организацију културних, туристичких и спортских манифестација на локалу, као и за превенцију елементраних непогода.

Ружић је овом приликом истакао да су средства у Фонду за локал ове године за 50 одсто већа него у 2018. години и оценио да ће одобрени пројекти допринети развоју општина и градова и добробити грађана.

“За средства из Фонда за локал ове године било је више од 200 пријављених пројекта , чија је укупна вредност преко две милијарде динара, што показује колики је значај овог фонда за локалне самоуправе”, рекао је Ружић и изразио жаљење јер није било могућности да сви пројекти буду подржани.

Први пут ове године, како је додао, биће финансирани пројекти за смањење ризика од климатских промена, елементарних непогода, па ће део средстава бити усмерен на превентивно деловање, како би заштитили имовину и локалних самоуправа и грађана.

„Број пријављених пројеката и њихова разноврсност показују да су наше локалне самоуправе способне да припреме пројектно-техничку документацију и утврде шта је потребно за побољшање живота грађана у њиховим срединама“, истакао је министар Ружић.

Ружић је изразио задовољство што се средства у Фонду за локал из године у годину повећавају и подсетио је да је прошле године било издвојено 320 милиона динара, односно 32 пута више него 2017. године. Он је изразио очекивање да ће се наредне година средства у Фонду за локал бити још већа.

Из Фонда за локал, за инфраструктурне радове на вртићима, школама, објектима културе, спорта и јавне управе, комуналној инфраструктури, јавним површинама 33 локалне самоуправе добиће више од 356 милиона динара. Више од 48 милиона динара за набавку и примену савремених информационих технологија које ће омогућити увођење е-Управе и боље пружање услуга грађанима и привреди добиће 14 општина и градова.

Са више од 48 милиона динара биће подржане 22 локалне самоуправе у организацији културних, спортских и туристичких манифестација. Осам општина добиће укупно више од 34 милиона динара за пројекте који доприносе превентивној заштити објеката и имовине локалних самуправа и грађана од непогода.


Fotografije