Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Изложба прикључне пољопривредне механизације

Објављено:

На платоу испред зграде Управе ГО Лазаревац одржана је изложба пољопривредне механизације на којој је била изложена прикључна механизација коју је 35 лазаревачких пољопривредних газдинстава добило захваљујући подстицајима Града Београда. Изложбу су посетили Милинко Величковић, градски секретар за привреду у пратњи председника општине Бојана Синђелића и чланова Већа. Захваљујући подстицајима Града Београда Лазаревац је ове године добио 73 прикључне машине, а град ће и у наредној години повећати буџет за пољопривреду, рекао је градски секретар Величковић.

Изложба прикључне пољопривредне механизације на једном месту окупила је пољопривреднике који су остварили подстицаје али и оне који су се на овај начин упознали са правилима конкурса и свим подстицајима који Град Београд даје у циљу набавке механизације. У прошлој години на територији општине Лазаревац право на субвенције за набавку механизације остварило је 42 пољопривредна газдинства док је ове године број скоро дуплиран, а нову прикључну механизацију добила су 73 пољопривредника, рекао је приликом обиласка изложбе Милинко Величковић, градски секретар задужен за привреду.

Године 2014. град Београд је кренуо са 20 милиона динара субвенција за пољопривредне произвођаче, а 2019. дошли смо до износа од 200 милиона. То је један озбиљан раст и озбиљна помоћ за пољопривредне произвођаче, јер ми као град све више развијамо пољопривреду и помажемо да људи остану на селу, рекао је Величковић

Величковић је овом приликом најавио и повећање буџета града у области пољопривреде и рекао да ће лазаревачки пољопривредници у наредној години моћи да рачунају на још већу подршку града.

Председник општине Лазаревац Бојан Синђелић захвалио је представницима Града на великој подршци коју пружају лазаревачким пољопривредницима и напоменуо да је актуелно руководство на почетку свог мандата обећало да ће својим пољопривредним произвођачима помоћи у виду субвенција и набаке машина.

Важну улогу у виду саветовања и помоћи лазаревачким пољопривредницима има и Канцеларија за пољопривреду у којој раде стручни кадрови који су на услузи пољопривредницима и увек им помажу да конкуришу за подстицаје. Члан већа задужен за пољопривреду Ненад Бачанац рекао је овом приликом да је преко 700 газдинстава у Лазаревцу добило неки вид подстицаја, а да је на изложби приказан само део механизације који су добили наши пољопривредници.

Горан Пајић, пољопривредник из Степојевца, на изложби је приказао пнеуматску сејалицу која кошта 758 хиљада динара за коју је издвојио само 20 одсто од укупне цене. Он каже да је у просеку механизација лазаревачких пољопривредника стара и преко две деценије, а да је ово други пут да је остварио подстицај.

Изложба је имала информативни карактер јер су посетиоци имали могућност да се упознају са новом механизацијом, начином конкурисања, потребном документацијом и многим битним информацијама из готово свих грана пољопривреде.


Fotografije