Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Започело обележавање 104. годишњице од Колубарске битке

Објављено:

Обележавање 104. годишњице од Колубарске битке и ове године на територији градске општине Лазаревац спроводиће се кроз манифестацију  “Дани Колубарске битке“ која је успостављена пре тачно дванаест година. Ова манифестација је започела 9. децембра, на дан када је у оквиру офанзивног дела Колубарске битке ослобођен град Лазаревац.

Дани Колубарске битке отпочели су у недељу, полагањем венаца у порти Манастира Светог Георгија у Ћелијама. Председници три општине Лазаревац, Лајковац и Љиг положили заједнички венац на спомен плочу погинулима у Колубарској бици. Полагању венаца којем је присутвовало преко 300 учесника 5. Колубарског марша, претходио је помен које је служило свештенство Храма Свете Петке, у славу страдалих јунака Колубарске битке.

У наставку обележавања, председник ГО Лазаревац, заједно са председницима суседних општина Лајковац и Љиг, положили су венац и на споменик Димитрију Туцовићу на Враче брду.

Председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић, овом приликом је истакао да не смеју бити заборављени они који су, оно највредније - своје животе, положили за слободу отаџбине. Посебну захвалност дугујемо Димитрију Туцовићу, казао је председник Синђелић на Враче брду.

Председник општине Лајковац Андрија Живковић истакао је да ће представници ове општине и у будућности с поносом учествовати у обележавању Колубарске битке, као и свих битних датума.

Након полагања венаца у Ћелијама и на Враче брду, делегација општине Лазаревац, у којој су поред председника Синђелића били и заменик председника Милоје Живановић, чланови општинског Већа, обишли су  и спомен обележје у Жупањцу, које је постављено пре две године. У име општинске делегације венце су положили председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић и његов заменик Милоје Живановић.

У наставку програма манифестације „Дани Колубарске битке“ у недељу 9. децембра у 19 часова одржан је концерт хора Свети Димитрије у Храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу. У понедељак, 10. децембра од 20 часова, у Центру за културу у Лазаревцу биће одржана позоришна представа „Дрита“. Среда 12. децембра у 18 часова у Центру за културу у Лазаревцу одржаће се концерт музичке школе „Марко Тајчевић“ под називом „У славу српских хероја“, а у четвртак 13. децембра од 18 часова у Библиотеци музичке школе „Марко Тајчевић“ у Лазаревцу наши суграђани ће имати прилику да присуствују предавању „У вихору Великог рата“ академика Василија Крестића.

Државна церемонија поводом обележавања 104. годишњице од Колубарске битке и ове године биће одржана у Лазаревцу 15. децембра у 11 часова испред Храма Светог великомученика Димитрија, а у наставку и испред Споменика српском ратнику.  


Fotografije