Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Државна церемонија 105. годишњице Колубарске битке

Објављено:

Манифестација „Дани Колубарске битке“ поводом 105. годишњице завршена је централном државном церемонијом у Храму Светог великомученика Димитрија. Програм церемоније организовао је Oдбор за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Србије и Градска општина Лазаревац. Венце у Спомен костурницу и на споменик Српском ратнику положили су представници Владе, војске Републике Србије, ГО Лазаревац, страних делегација и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Централна државна церемонија у оквиру обележавања 105. годишњице од одржавања Колубарске битке почела је парастосом у крипти Храма Светог великомученика Димитрија, где почива преко 40.000 српских и аустро-угарских војника. Венце су положили представници делегације Владе Републике Србије, Министарства одбране и Војске Србије, општине Лазаревац, и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Након интонирања државне химне председник општине Лазаревац Бојан Синђелић у свом обраћању, подсетио је да је на данашњи дан пре тачно 105 година након једне од највећих битака Великог рата али и у историји ратовања уопште српски народ поносно ослободио своју престоницу. Синђелић је нагласио да је на данашњи дан 1914. године ослобађањем Београда завршена Колубарска битка. Ова славна победа пронела је у том тренутку име Србије широм Европе, рекао је Синђелић.

Поред генијалности војводе Живојина Мишића и огромног јунаштва обичног српског војника, Колубарску битку издваја велики чин народа Србије и тадашње државе. Издваја их одлука да након битке све посмртне остатке страдалих, похрани на једном месту, овде у крипти Храма Светог великомученика Димитрија. Обележавањем годишњице желимо да дамо допринос да се овако нешто никада не понови. Драги Лазаревчани, морамо учинити све што је у нашој моћи да велике жртве наших предака не буду заборављене, јер наша обавеза, нас са ове територије, када је реч о Колубарској бици, је највећа- додао је Синђелић.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић указао је на значај херојских дела наших предака и истакао да Колубарска битка представља симбол јединства српског народа, јединства које за циљ има слободу.

Ми смо крвљу залили ову територију и ослободили је са својим народом и својом војском. 1914. година је симбол и жеља једног народа да опстане, да преживи и да се одбрани, а да при том, не желећи ниша туђе, брани само своје- изјавио је Антић.

У уметничком делу програма, наступио је хор и драмска група изводећи дела која говоре о херојском страдању српског народа током Колубарске битке али и Првог светског рата. Церемонијом полагања венаца и одавањем државних и војних почасти код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца завршено је обележавање овог значајног историјског догађаја.


Fotografije