Градска општина Лазаревац

Градска општина Лазаревац

Делегација ГО Лазаревац у дводневној посети Валандову

Објављено:

На позив руководства Општине Валандово из Северне Македоније делегација  ГО Лазаревац боравила је у дводневној посети овој општини. Првог дана посете Градоначелник општине Валандово Перо Костадинов је организовао званичан састанак делегација општина Валандово и Лазаревац где је договорено интезивирање и наставак сарадње у складу са Повељом о братимљењу коју су ове две општине потписале далеке 1977. године. Повеља о братимљењу ове две општине предвиђа сталну сарадњу у области културе, спорта, медицине, економије, друштвеног живота и размену заједничких искустава.

На поменутом састанку у делегацији ГО Лазаревац, поред председника ГО Лазаревац Бојана Синђелића, његовог заменика Милоја Живановића и чланова Већа ГО Лазаревац Гордане Стевић и Александра Булатовића, био је и државни секретар Министарства Државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић. Делегацију Валандова на челу са Градоначелником Перо Костадиновим чинили су представници Скупштине општине Валандово и државни секретар Министарства за локалну самоуправу, Кирил Парталов.

Циљ посете Валандову била  је званична обнова некадашње сарадње између две општине која је договорена на Видовдан 2018. године када је делегација општине Валандово била у посети Лазаревцу на Дан општине Лазаревац.

Председник Бојан Синђелић се захвалио домаћинима на топлом пријему и изразио задовољство што делегација градске општине Лазаревац после толико година борави у Валандову. Синђелић је том приликом изразио и наду да ће сарадња ове две општине бити продубљена у будућности, и нагласио да ГО Лазаревац очекује посету делегације Валандова 28. јуна на прослави Дана општине Лазаревац.

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић је искористио ову прилику такође да се захвали домаћинима у Валандову, али и да позове државног секретара Министарства за локалну самоуправу Северне Македоније Кирила Парталова да се прикључи делегацији из Валандова и посети Лазаревац.

Други дан посете отпочео је одласком у Спомен костурницу у Удову где су обе делегације положиле венце у част страдалим српским граничарима 1915. године. Овом догађају присуствовао је и Амбасадор Републике Србије Душанка Дивјак Томић. Овом приликом је договорено да се у наредном периоду изврши санирање објекта спомен костурнице.

Након тога делегација ГО Лазаревац са Амбасадором Републике Србије је присуствовала приредби коју су уприличили ученици Основне школе „Страшо Пинџур“ у Јосифову. Посета Валандову је завршена присуством на традиционалној манифестацији „Фолк фест Валандово 2019“.   


Fotografije